HAREN – Meer dan duizend doven en slechthorenden kwamen zaterdag naar de reünie van de dovenschool Guyot in Haren.

De school bestaat 225 jaar. (opgenomen 15-06-2015: DvhN)

Geen luid applaus en geroezemoes van stemmen, wel volop wapperende handjes. Het was een weerzien van oud-leerlingen en -medewerkers van de school.

Aangezien het dovenonderwijs in het Noorden al meer dan twee eeuwen bestaat is er een relatief grote dovengemeenschap in het Noorden. Maar de meeste leerlingen van de school komen uit heel het land. De Guyotschool in Haren is namelijk een van de weinige scholen waar jongeren een vmbo- of havo-diploma kunnen halen in tweetalig onderwijs: het Nederlands en in de Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Verschillende jongeren verblijven door de week op het internaat van de school, omdat hun ouders ver weg wonen, en weekends gaan ze naar huis. De kans dat dat zo blijft is echter niet groot. Het ministerie wil wel het onderwijs van de leerlingen vergoeden, maar niet meer hun verblijf. De school zoekt nu naar alternatieven om deze pubers toch voldoende te begeleiden.

De school is vernoemd naar Henri Daniël Guyot (1753-1828), de predikant van de Waalse gemeente in Groningen. Bij een verblijf in Frankrijk zag hij hoe dove kinderen les kregen. In 1790 richtte hij in Groningen de eerste dovenschool van Nederland op. De lessen waren er op gericht om dove mensen in een wereld van horenden goed te laten functioneren: de doven moesten zich aanpassen onder andere door te leren spreken. Gebarentaal was tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw op school verboden.

Pas in 1996 wordt op de Guyotschool tweetalig onderwijs ingevoerd: het Nederlands en de Nederlandse Gebarentaal (NGT). De gebarentaal bleek de ontwikkeling van dove kinderen zo te bevorderen dat het al snel op andere dovenscholen werd ingevoerd.

De Guyotschool valt sinds 2010 onder de instelling Koninklijke Kentalis.
 

Krant van 15 juni 2015 Dagblad vh Noorden