Oktober Kindermaand
17 oktober – 14 uur
Internationaal Klompenmuseum – Eelde
Tolk NGT aanwezig
Feest in het museum
Het klompenmuseum is jarig en daarom is er een feestelijke tentoonstelling. Welke klomp in de expositie kies jij voor het feest? Natuurlijk zie je in het museum hoe een klomp gemaakt wordt. De klompenmaker is op zaterdag 16 en zondag 24 oktober aan het werk. Na het bezoek krijg je een knutselpakketje mee naar huis.
Door corona gaat het zelf maken van een klompje helaas niet door.
De hele herfstvakantie kunnen kinderen ook gratis naar binnen!
Oktober Kindermaand – Deze gaat ook door!
24 oktober – 13 uur
Drents Archief – Assen
Nederlands gebarentaal aanwezig
Ontdek het leven van een 19de-eeuws weeskind

Er zijn bijna geen weeskinderen meer in Nederland. Gelukkig maar! Ongeveer tweehonderd jaar geleden was dit wel anders. Kinderen zonder ouders kwamen toen vaak terecht in een weeshuis. In het Drentse Veenhuizen zijn begin 19de eeuw drie enorme gebouwen neergezet om alle weeskinderen in Nederland op te vangen. Hoe verliep de reis naar het weeshuis en hoe zag het leven van een weeskind eruit? Ontdek het in het Drents Archief.

In het Drents Archief vangen de weesvader en weesmoeder je op. Zij verzorgen ook de inschrijving in het weeshuis. Daarna ga je snel aan de slag, want er moet gewerkt worden! In de spinnerij om geld te verdienen voor klompen of een schort. Ook leer je Johannes van den Bosch kennen. Hij is de directeur van het weeshuis. Als je ontslagbrief wordt ondertekend, mag je het weeshuis verlaten.

Gratis Lappa PIEP boekenpakket
Lappa PIEP is een interactief kinderboek over brandveiligheid, zonder dat het eng wordt. Het boek is geschikt voor kinderen in de leeftijd 3 t/m 6 jaar (en voor beginnende lezer). Wat het boek speciaal maakt, is dat het tweetalig is uitgevoerd; in het Nederlands en in het Grunnings. En het boek is ook in NGT te zien op het volgende filmpje: https://youtu.be/d7KAP8oYPMk! En in de illustraties zijn typisch Groninger items te vinden. Naast dat het boekje sinds oktober ’20 te leen is in alle Groninger bibliotheken, bieden wij het ook gratis aan ale Groninger basisscholen aan: Lappa PIEP voor in de schoolbieb en in de klas. Het vrolijke prentenboekje vergroot niet alleen de lees- en luistervaardigheid* van de kinderen, maar ook het brandveiligheidsbewustzijn.

Wilt u meer informatie en/of Lappa PIEP-pakket bestellen? Stuur ons even een mail terug, dan sturen wij de volledige mail naar u toe.