Historie Dovenvoetbalclub Guyot Boys

Gelijk met de Noordelijke Doven Sport Vereniging werd de Noordelijke Doven Voetbal Club (NDVC), later Guyot Boys genoemd, op 15 februari 1957 opgericht.

In het bestuur zaten Harm Terpstra, Harm de Vries (Alteveer), Harm Riemer de Vries (Roden) en Henk Betten.

Lees maar even wat de Groninger verslaggever schreef in het ANDOR (Algemeen Nederlandse Dovenorgaan) van juli 1958 over de voetbalwedstrijd te Rotterdam:

“Zaterdagmorgen op 29 juni jl. (1958) kwamen we om kwart over 5 (…) bijeen op de Grote Markt. Het weer beloofde iets goeds voor deze dag. Omstreeks half zes vetrokken we per autobus en gingen via Assen, Meppel en Zwolle naar het kruispunt Hoevelaken onder de rook van Amersfoort. Daar hebben wij koffie gedronken. Versterkt door deze consumptie gingen we verder via Utrecht naar Rotterdam. Om half elf in de voormiddag waren we bij de Van Nelle fabrieken waar zich een van vele voetbalvelden bevond. Nadat we enkele bekende mensen begroet hadden, gingen de spelers, waar we onze hoop op hadden gevestigd, zich verkleden voor de kampioensmatch.
De opstelling was: doel: Henk Kaauw, achter: Lubbe Alkema en Gerrit Luppes, midden: Harm de Vries, Jr., Egbert Benjamins en Jaap Fidom, voor: Henk van Nieff, Jan Bouwmeester, Peter Wijninga, Bé Groenewoud en Ybele van der Veer. Reserve was Henk Betten.
Nadat de scheidsrechter had gefloten, begon een offensief van OLDI. Weldra was het 1 – 0. Er volgde spoedig een tweede doelpunt, dus 2 – 0. Maar onze jongens zijn niet van plan om het hierbij te laten. Bé Groenewoud wist een doelpunt voor ons via de paal te scoren. Na de rust heerste er in onze verdediging een paniekstemming, nadat een der voorhoedespelers van OLDI onverwachts een goal gefabriceerd had. Het ontmoedigde onze spelers nog niet. Helaas voor ons werd het eindresultaat 5 – 1.  Een strafschop voor OLDI werd gemist doordat de bal tegen de bovenlat ketste. Onze speler Wijninga was in deze match zeer goed op dreef, terwijl de keeper Kaauw en De Vries ook goed gespeeld hebben. Na afloop van de wedstrijd gingen we naar het restaurant “Calant West”. Wij hebben daar bijzonder genoten van de voetbalfinale Brazilië – Zweden. Na afloop reden we weer via Utrecht naar Amersfoort. In onze bus heerste een vrolijke stemming ondanks onze nederlaag. We gebruikten afzonderlijk een warme maaltijd in Amersfoort en daarna ging het rechtdoor op Groningen af, waar we ’s avonds om half twaalf aankwamen. Nog een woord aan de heer Terpstra is zeker op zijn plaats voor de prettige wijze waarop hij deze reis georganiseerd heeft”.

Dezelfde verslaggever wist in hetzelfde tijdschrift van september 1959 nog meer te vermelden hoe Guyot Boys de grote overwinning behaalde:
“Op zaterdag 29 augustus 1959 was er weer een voetbalmatch tussen A.D.S.V. (dovenvoetbalclub uit Amsterdam) en Guyot Boys voor de competitie om het kampioenschap van Nederland op het terrein aan de Van Starkenborghkanaal gehouden. De strijd eindigde in een 4 – 0 overwinning voor onze jongens. Bravo! Spoedig nadat de bal afgetrapt werd, ontstond een doelpunt door Ybele v/d Veer.
Vrouwe Fortuna was ons gunstig gezind, want er werden nog drie doelpunten gemaakt, nog 2 door Y. v/d Veer en 1 door Peter Wijninga.
De ruststand was dus 4 – 0 in het voordeel van onze jongens. Toch werden zij niet overmoedig. Integendeel! Nadat wij thee gedronken hadden, weerde onze verdediging zich fel tegen de talrijke aanvallen van de Amsterdammers.
Henk Kaauw, Peter Wijninga en Harm de Vries speelden opvallend goed, terwijl wij ook niet te klagen hadden over de kwaliteiten van de andere spelers. Wat het voetbalpeil betreft, konden wij tevreden zijn. Na afloop togen wij broederlijk naar Koffiehuis Van Dijk aan de Zuiderdiep om daar genoeglijk en gezellig te praten en te eten.”

De clubkleuren van Guyot Boys waren: bovenkleding rood en broek zwart, kousen rood met zwarte bies.

Guyot-Boys op 17 oktober1959

Staand: Henk Betten, Henk van Nieff, Bé Groenewoud, Jan Bouwmeester, Peter Wijninga, Ybele v/d Veer,
In het midden:  Otto Meijering, Harm de Vries
Knielend: Lubbe Alkema, Egbert Benjamins, Henk Kaauw en Jaap Fidom.

Er was nog een verslagje te lezen in ANDOR van februari 1960, waarin werd verhaald hoe Guyot Boys zich verweerde tijdens de zaterdagmiddag-voetbalcompetitie van de KNVB, afdeling Groningen (provincie).
“Guyot Boys leed grote (…) nederlagen. Toch hielden de spelers dapper vol.
Op 9 januari moest onze club tegen de Pelikanen 2 uitkomen. Onze jongens probeerden goede aanvallen op te bouwen. Toch leden onze jongens weer een nederlaag tegen veel sterkere tegenstanders ( 1 – 6). Onze spelers reisden op 30 januari naar Delfzijl. Hoewel Guyot Boys vanaf het begin sterker was, duurde het toch nog ongeveer 10 minuten, voordat de eerste goal van de voet van Henk van Nieff voor Guyot Boys kwam. Eems Boys maakte gelijk (1 – 1). Daarna wisten ze nog 3 doelpunten te maken. Na de rust trok onze voorhoede, goed combinerend, weer naar voren en wist Van Nieff er 4 – 2 van te maken. Hij maakte nog een doelpunt. Eems Boys begon weer sterker te worden en het doel van onze club onder zware druk te zetten. Na geruime tijd brachten de tegenstanders de stand op 6 – 3. Guyot Boys kreeg een strafschop tegen zich wegens hands. Maar onze doelman Poppe Stäbler hield het schot. Daarna wist Ybele v/d Veer met een rustig maar mooi schot het net te vinden. Vlak voor het einde maakte Eems Boys nog een doelpunt, zodat de stand 7 – 4 was.”

Verder was er in het ANDOR niet meer te lezen over Guyot Boys zelf. Wel waren er gelukkig nog enkele korte verslagen in “NODOKO”, een voorloper van “Wij Doven” te lezen. Daar was in het eerste nummer van de eerste jaargang 1969 te lezen: “Het bestuur van Guyot Boys bestond in dit jaar uit: Auke Kuitert als voorzitter, Ybele v/d Veer als penningmeester en Peter Wijninga als penningmeester. Deze club had totaal 23 leden.”

Van links naar rechts: Jan Bos, Egbert Dolstra, Anjo Ruben, Jaap Koster, Roelof Klassens, Klaas Oomkes, Klaas Ebbinge, Tjerk Elzinga, Jan Kamstra, Gerhard Weis, Johannes Zuidema en Jan van Wijk • 1965

In het 2de nummer van het nieuwe tijdschrift “Wij Doven” van februari 1970 schreef Auke Kuitert een verslag over de 13de contactavond van Guyot Boys en over de stoelendans en de verkiezing van Miss Guyot Boys, en men had Aaltje Post gekozen! Daarna werd een spelletje “Sinaasappelbal” gedaan.
Op 22 augustus 1970 behaalde Guyot Boys een knappe tweede prijs tijdens de Vierstedencup, georganiseerd door de KNDSB, afdeling dovenvoetbal, te Voorburg.
Het jaar 1971 bracht enige veranderingen aan bij de voetbalclub. Het bestuur zag er als volgt uit: Ybele v/d Veer als voorzitter, Arie Oosterhuis als secretaris en  E. Jansen als penningmeester. Wegens oudere leeftijd zag Peter Wijninga zich genoodzaakt de aanvoerdersband aan Arie Oosterhuis te overhandigen. Als dove trainer was aangewezen: de heer Kölling uit Veendam.
Tijdens de grote internationale voetbaltoernooi te Krefeld (Duitsland) speelde Guyot Boys in 1972 tegen Aken (Dld), Glasgow (Schotland), Krefeld, Luik (België) en Valenciennes (Frankrijk). Guyot Boys deed het niet slecht want zij mocht de derde prijs in ontvangst nemen.
Daarna nam het aantal leden van Guyot Boys af en het gevolg was dat de club later opgeheven werd.
In het najaar van 1983 voetbalden de veteranen van Guyot Boys tegen Martinistad op het voetbalveld in het Stadspark. Voor de rust stond Guyot Boys met 2-0 voor. Na het drinken van thee stortte de defensie vanwege de ouderdom (?) ineen en de uitslag is 3–2 ten gunste van Martinistad.

Staand vanaf links: Henk Betten, Arie Oosterhuis, Berend Vos, Popke Stabler, Jan Kamstra, Jan Bos, Eilke Knoop, grensrechter Geert Goinga; knielend van links: Henk van Nieff, Jan Bouwmeester, Ybele vd Veer, Auke Kuitert, Piet Bouma en Jaap Koster • 1983

Guyot Boys had enkele spelers gedurende haar bestaan mogen afstaan voor het Nederlands Doven Elftal; dat waren Piet Bouma, Henk Kaauw, Dick Lokken, Arie Oosterhuis, Ybele van der Veer, Harm de Vries (Alteveer), Peter Wijninga en Jan Bos.

Henk Betten