3 augustus 2013 — Gisteren werden in de National Sports Academy de Deaflympische judowedstrijden gespeeld. Albert Westerhof behaalde de vijfde plaats in de klasse tot 66 kilo.

Albert won vier jaar geleden in Taipei een gouden medaille op de Deaflympics en werd vorig jaar in Venezuela wereldkampioen. Hiermee was hij de favoriet voor een medaille op deze Deaflympics.
De wedstrijden werden gespeeld in een oud sportcomplex dat voor de gelegenheid was ingericht voor de wedstrijden van judo, karate en taekwondo. Door gebrek aan airco werden tropische temperaturen bereikt. Geen ideale wedstrijdomstandigheden voor de judoka’s.
De eerste wedstrijd wist Albert snel te winnen van de Bulgaar Alexander Bochev. Bij de tweede wedstrijd was duidelijk te zien dat Albert het zwaar had. Hij kreeg zelfs een strafpunt wegens passiviteit. Maar ook zijn tegenstander Safiei Asiabi, was volgens de scheidsrechters te passief en kreeg vlak voor tijd en in de verlenging strafpunten. Hierdoor was het Albert die doorging naar de kwartfinale.
In de kwartfinale moest Albert zijn meerdere erkennen in de Turk Veysi Goz. De strijd om de bronzen medaille verloor hij uiteindelijk tijdens de golden score van de Mongool Badamsambuu. Albert eindigde op een vijfde plaats en behaalde een Olympisch diploma.
‘Albert’s astma speelde hem duidelijk parten in deze lastige speelomstandigheden’, vertelt bondstrainer Wietse Swart. ‘Hij is fysiek en motorisch in topconditie. Beter zelfs dan vorig jaar op het WK. Vier weken geleden werd hij op een vooraanstaand internationaal toernooi in de reguliere competitie nog eerste, maar hij heeft hier op de Deaflympics helaas niet kunnen vlammen.’

Over twee jaar worden de Europese Kampioenschappen voor doven georganiseerd in Turkije. Twee jaar later is Turkije ook het gastland voor de 23e Deaflympics. — (overgenomen van KNDSB)