Excursie doveninstituut St Michielsgestel Brabant

Er waren totaal 55 belangstellenden naar Brabant om doveninstituut St Michielsgestel te bewonderen. Echter hebben wij nog nooit gezien, ja sommige wel. Er zijn 7 ex- schoolgenoten gezeten in Brabant.

Wie waren dat: Elly Hoogeboom, Clara Bouma, Gezina Velema, Henk Kaauw, Annie van Haag-Kaauw, Jan van Haag en Ria Kuitert-van Haag. Ze hebben nu al kippevel om daar te heen. Hoe lang geleden niet gezien.
Vroeger waren er echt katholieke leerlingen enz. die moeten daar op school zijn. Nu niet meer algemeen van alles wat meer vrijheid voor iedereen wat de kinderen kunnen op school doen. Net als in dovenschool Groningen nee toch sorry Haren

Vroeg in de morgen tegen 9 uur kwam de bus van Piet de Vries binnen in Noorderstation, dan naar Hoofdstation via Beilen om 2 personen op te halen. Daarna ging de bus weer op weg naar Apeldoorn met lekker koffie of wat anders drinken. De chauffer mag niet langer zitten dan 2 uren rijden dus even korte pauze. Zo gingen wij weer spannend naar het zuiden. Eindelijk kwam de bus binnen bij prachtige oude doveninstituut St. Michielsgestel. Auke moet even lopen om te zoeken waar wj moeten binnen. Eindelijk verwelkomde Piet Borneman mij van harte en vroeg ik of de bus op goede plaats stond. Hij zei ‘Ja hoor’ en toen gingen wij naar de bus. En zo gingen wij heerlijjk vriendelijke mensen van balie van hartelijk welkom. Alles stond klaar voor ons met heerlijke koffie met krentenmik. Intussen ging Piet Borneman iets over film van nu. De rest gingen wij in 2 groepen: En eerste groep naar doven musem en gebouw en tweede groep gebouw en dovenmuseum. Bij elk groep 2 personen elkaar afspreken over vroeger dat en dat enz. Want onze 7 ex-schoolgenoten herinnerden nog even over douche, bakker, slaapkamer, enz. Ook zien wij prachtig gekleurde ramen (zie diavoorstelling) over geschiedenis die gemaakt door dove mensen geloof ik. Maar goed ik hoef niet lang verhalen vertellen.

Twee Groningse koeken

Bij de laatste uitgang gaf ik aan Piet Borneman twee Groningse koeken. Jajajaja vanmorgen hebben wij heerlijk koffie met KRENTENMIK. Heerlijk en daarom moeten de medewerkers ook wat met Groningse notenkoeken proeven! Wapperende handen van Leliesoos 55PLUS Dank je allemaal zeiden de medewerkers! In de bus hebben wij ook bedanken voor trouwe groningse tolken van Andries en Tjitske vd Meulen en natuurlijk chauffeur Fred heel moed proberen om terugreis een kleine maaltijd te halen, helaas halen wij niet. Want hij moet op tijd om negen uur s’avond in Assen.

Niet zeggen oooch

Wat jammer hadden moeten wij eerder weg. Nee .. De doveninstituut biedt ons om op vrijdagmiddag om 2 uur tot half 5, omdat gedeeltelijk dove leerlingen naar huis gingen. Dan hebben wij ook wat rustiger. Maar na half vijf gingen wij weg met de bus met vele hard geregend, ook paar ongelukken gezien en ook 6 kilometer lange file. Dat kost 1 uur en 17 minuten zolang langzaam rijden.

Dienstmeisje zie schilderij

“In het Museum van het Nationale Dovenonderwijs binnen het doveninstituut te Sint-Michielsgestel  hangt een schilderijtje van een lieve vrouw, zie foto.
Deze vrouw was een leerling van het Groningse doveninstituut en werkte na ontslag als een meid voor Charles Guyot of voor zijn broer Rembt Tobie Guyot, allebei zonen van de beroemde Henri Daniël Guyot.
Jacob Beets, ook oud-leerling van dit instituut en als pleegzoon van Henri Daniël Guyot en later bij een van zijn zonen, was misschien verliefd op deze dove meid. Misschien daarom maakte hij een mooi schilderijtje.”

filmschijf over St Michielsgestel gekregen vanuit Fotograficabeurs in Niewegein

Fotograficabeurs in Nieuwegein, daar heeft Albert Kruijer van hem gekregen. Deze man kent Albert al jaren lang. Daarom geeft Albert filmschijf over St Michielsgestel aan PR Piet Boreman aan. Hij was zo blij mee en bedankt weer rijker bij dovenmuseum!

Wat gebeurt dan?

Ook vertelde Henk Kaauw over kerk van vroeger. Pastoor zei tegen Henk bij wierook. Jij moet een keer schep doen in wierook, maar wat doet hij dan. Vier keer scheppen in wierook. Wat gebeurt dan? Plotseling veel witte rook in kerk (gelukkig geen zwarte rook). Moeten wij ook even lachen! Pastoor kan ook niet schreeuwen tegen Henk want de mensen zitten daar in de kerk. ‘Niet doen’ bijv.

Alleen op zolder en kelder

Van kwart voor 2  tot tegen na half 5 waren wij met vermoeiende middag overal wat wij gezien hebben. Van zolder naar kelder dus Prachtig! In dat gebouw van alles wat kantoor, scholen meer ruimte enz. Alleen op zolder en kelder worden niet gebruikt. Dat hebben wij ook gezien. Ook mooi verhaaltje over oorlogstijd waar de Duitsers binnen in doveninstituut boven hoogste zolder bezitten. Gebruikt voor de radiozenders! Gelukkig niet alles kapot. En ook nog een verhaal: als meisjes naar de douchecellen gingen, kwam een kok opeens aan.
De nonnen schrokken zich rot en stelden zich zeer snel op een rij met wijdere rokken. De kok kon daardoor niet doorheen zien. Hi hi.

Ben jaloers op St Michielsgestel dat oude gebouw van doveninstituut nog staat. Daar zijn kantoren, vergaderzaal enz. Omgeving scholen alles dichterbij. Was ook maar waar doveninstituut  in Groningen gebleven. Weg met rechtbank! Had daar moeten wezen net als St Michielsgestel met kantoor, scholen enz. Ook bij gymnastiekzaal, ambachtsschool. Wij kunnen wel als vrijwilligers een klein museum over H.D. Guyot maken. Maar helaas Nu kunnen wij niet meerveranderen. Als ik nu begrepen heb, hoor ik van iemand dat het gymnastiekgebouw van het instituut zal worden verkocht