Hier komt een lezing over een duivensport Mijn excuus dat een gastheer en gastvrouw waren na een lezing op vakantie geweest Nu kan even vertellen.

Jan Gast, geboren op 28 maart 1970, ben een slechthorende jongen werkzaam in heiligerlee voetbalveld bij klerenkamers/douchekamers en school in finsterwolde (schoonmaak) via WSW. Ben liefhebber geworden doordat mijn vader, Jurrien Gast te Lauwerzijl, en broer, Pieter Gast te Grootegast, met duiven speelden. Ik ben in 1984 lid geworden van “de Marnevliegers” te Wehe den Hoorn. In Lauwerzijl hebben we toen gespeeld onder de naam J. Gast & Znn. Ik ben later gaan samenwonen met Miranda in Beerta. Ook zijn er nog een oom, Geert Gast te Godlinze, en een neef, Jannes Wiersema te Appingedam, die met onze mooie hobby bezig zijn. Van 1984 tot 1990 werd er gespeeld op vluchten van 120 km tot 1350 km, overal werd aan mee gedaan. Mijn broer verhuist naar Grootegast in 1991 gaat daar met duiven vliegen en haalt ook paar keer een klassering op teletekst. Ik ga met vader verder vanaf 1991 tot 1995 en het gaat beter op de programma vluchten. Tussen 1984 tot 1995 o.a. 2e tot 8e Keizer generaal in verschillende seizoenen. Vele duif- en hokkampioenschappen in de club, C.C.de Wadden en afdeling F. Dan ga ik samenwonen met Miranda in Beerta , dit vanaf 1 november 1995. Een nieuwe duivenhok van 9m. x 2m. laten plaatsen en in een schuur een kweekhokje van 2m. x 2m. Ik ben lid geworden vanaf 1 januari 1996 in Finsterwolde van “de Ooievaar” het vliegen ging goed en vele prijzen gewonnen. Per 1 oktober 1997 lid geworden van P.V. “Snelpost” te Beerta ook hier ging het prima met de duiven, zij presteerden goed. Finsterwolde: 1996- alleen met de jonge duiven gevlogen, 2e hok en 3e aangewezenkampioen, 1997 – 5e Keizergeneraal Beerta: 1998 – 3e keizer generaal ver., 1999 – 2e keizer generaal ver., 2000 – 4e keizer generaal ver. (geen jonge duiven), 2001 – 2e keizergeneraal ver. en 2002 – 1e keizer generaal ver., 2003 – 3e keizergeneraal ver. , 2004 – 3e keizergeneraal ver. (3x geen dagfond niet gevlogen) en 2005 – 2e keizergeneraal ver en C.C. van Rayon 4 (S.O.G. ) van 8e keizergeneraal.

Miranda Gast-Kroeskop, geboren op 28 november 1973, ben dove vrouw door hersenvliesontsteking, huisvrouw. Doordat jan en ik zijn gaan samenwonen kwam ik in aanraking met duiven. Ik kende de duivensport niet, maar vind het nu heel erg leuk. In 2001 ben ik samen met Jan de combinatie Gast-Kroeskop gaan vormen. Later zijn we getrouwd, dit was op 15 maart 2002. Op 1 januari 2005 apart Liefhebbers vliegen seizoen van J.B. Gast en M.A.Gast-Kroeskop deze wel hetzelfde hok

Over stam duiven.

De start is gemaakt met duiven van thuis. In Lauwerzijl werd onder naam J. Gast en Znn. deelgenomen aan het gehele programma. Voor de vitesse en de midfond werd er halverwege de tachtiger jaren duiven gehaald van Joop Groenen te Ooy bij Nijmegen. Joop Groenen, een van de grote kampioenen in de Nederlandse duivensport. Vitesse, midfond en jonge duiven zijn de onderdelen waar op deze liefhebber de nationale top heeft bereikt, dit gedurende vele jaren. Voornamelijk duiven van Jansen origine, zoals Jansen, Klak, Linsen enz. Ook in 2001 zijn er duiven gehaald bij J. Groenen. Verder kwamen er onder andere duiven van Hans van de straten te Zoutkamp. Deze visserman speelt in C.C. West ’98 ontzettend goed met een klein aantal duiven. Had al eens een topduif in WHZB op de midfond. Ook werd een duif gezonden naar de Olympiade op Gran Canaria. Heeft via via duiven van C. & G. Koopman verder nog van Jan Hillenga. Laatst genoemde liefhebber is een topper vooral op de eendaagse fond. Laatste comb. Stouwe & Douna te donkerbroek (Friesland).

Duivenverzorgen;

Begin 1e week februari koppelen voor +/- 70 jonge duiven. Willen zelf +/- 45 jonge duiven houden en rest voor bonnen en / of verkopen.
De oude duiven zitten met de nest en jonge duifjes.
De duiven moeten 2 keer per dag voor trainen, zaterdag wedstrijden en zondag rust dag. Duivinnen moeten ongeveer 1 uur buiten traningsrondjes vliegen en dan binnen. Doffers moeten ook buiten traningsrondjes vliegen dan binnen.
Bedoeling is de eerste 2 vitesse vluchten alleen met de doffers te spelen. Hierna word er totaal weduwschap gespeeld. In het begin neem ik de duiven mee naar Ter Apel om te trainen. Eerste duivinnen er uit en 15 min. Later de doffers, Miranda wacht ze dan thuis op. Ook laat zij ze bij huis de nodige traningsrondjes maken.
Jonge duiven worden verduisterd van 15 april tot 15 mei. Jonge duiven komen eerste 1x per dag los en wel ‘smorgens. Later als deze goed vliegenmoeten ze 2x per dag de nodige trainingsarbeid verrichten.

Veel plezier lezing en foto!