DOS-dag in Hoogeveen

Op 12 november was er een DOS-dag in Hoogeveen. Wij gingen er even een kijkje nemen, want wat is DOS precies en wat doen ze allemaal?

Op 12 november is er een DOS-dag in het dovenclubhuis van Hoogeveen. Maar wat is DOS? Wat doet DOS? En waarom is er een DOS-dag? Laten we dat uitvinden!

Linde Terpstra is een algemeen bestuurslid van DOS. DOS is een afkorting van Doven Ontwikkelingssamenwerking en is een werkgroep van Dovenschap en Jongerencommissie. DOS is een landelijke organisatie voor jongeren die ontwikkelingswerk willen doen en er ook meer over willen weten. Dan kunnen ze contact opnemen met DOS, o.a. via de website. DOS heeft ook een netwerk met andere landen. Als er vacatures zijn, plaatst DOS deze en dan kunnen ze geinteresseerden contact laten leggen met het buitenland. En dan de DOS-dag, dit is een jaarlijkse dag, waarop mensen netwerken kunnen opbouwen en meer willen weten over ontwikkelingswerk.

Kika en Hendrik vertellen over de producten die zijn gemaakt door Tanzaniaanse dove vrouwen. Deze vrouwen hebben geen werk of opleiding, waardoor ze geen geld hebben. Ze verdienen moeilijk geld om zich in de levensbehoeften te voorzien. Een Finse organisatie heeft een dove vrouwenclub opgericht. Bij deze club leren de vrouwen hoe ze zelf producten maken en te verkopen. Ze verkopen de spullen aan toeristen, of sturen het naar het buitenland. Ze verdelen de inkomsten met elkaar. Het geld dat er nu binnengehaald wordt, zal Kika opschrijven en aan een Tanzaniaanse vriendin geven. Zij zal het dan verder regelen.

Meer weten? www.dosnederland.nl