Column Adri – april 2011

Nog even en dan komt de zomer er aan. Tijd om de bikini's, slippers, kortebroeken uit de kast te trekken. Maar past alles nog wel? Of komen de kilo's er straks weer aan? Adri praat over het jojo-effect en wat ze doet om af te vallen.

Last van het jojo-effect? Ik ook! k ben al drie keer afgevallen. Na de feestdagen kwam ik iemand tegen tijdens een van de vele gezellige verjaardagsfeestjes die heel mooi is afgeslankt. Zij vertelde mij dat zij op koolhydratendieet is en daardoor flink afgevallen is. Dat maakte me nieuwsgierig en ik vroeg wat ze allemaal moest eten.  Zij zei dat zij gewoon op koolhydratendieet is. Te veel koolhydraten is een taboe. Zij at havermoutpap met water.  Pap zonder melk, brrrr. Laat pap met water staan! . Wat nu? Opnieuw op streng dieet??

In onze buurt zag je bijna dagelijks de overburen joggen, zelfs fanatiek met hunhond  laborador. De andere jogde wekelijks  op de lange maar vlakke weg totdat zij de spoorlijn bereikte. Dat vertelde mijn man Marc mij toen hij van werk naar huis langs haar fietste. Dat zag ik absoluut niet zitten. Dus bleef ik al maar piekeren wat ik moet doen. Ik kreeg opeens een ingeving dat ik eens in het internet moet kijken en googelen. Naar lichte gymnastiek voor senioren vanaf 55+ en ouder aanklikken. Dat vertelde ik ook aan mijn vergeetachtige vader die er al om lachen moest dat ik bij jonge senioren hoorde en hij bij de oude senioren.

Ik bekeek de site over lichte gymnastiek en vond dat allemaal niet erg duidelijk. De kosten, de plaats en de datums werden niet weergegeven. Dus ging ik verder met het surfen en aanklikken. Ik kon alleen maar de fitnesscentra vinden die ik duur  en niet plezierig vond. Je moet steeds er naar toe gaan op vaste tijdstippen.
Dus ging ik door met het surfen. Op een gegeven moment kreeg ik een ingeving dat ik eens moest kijken naar de website  “Nederland in beweging “. Ja, hoor! Maar dit is alleen maar te vinden in het westen van Nederland. Toch bleef ik door surfen en vond ik de link waarop de woorden thuis fitness is vermeld. Dat maakte mij benieuwd. Ik bekeek de website over thuis fitness. Ik zag dat het thuis fitness pakket met verschillende krachtweerstanden og geen dertig euro kostte en je dat best kon bestellen. Zo gezegd zo gedaan.

Even later werd het kleine pakketje tot mijn verbazing bij mij afgeleverd. Ik had een voorstelling van een gróót pakket. Ik pakte alles uit en het was inderdaad een juiste bestelling die heel keurig is verpakt in het zakje van stof. Ik haalde twee krachtweerstandbanden uit dit zakje en probeerde dat uit. Later kreeg ik per email een voedingsadvies die tot mijn opluchting niet streng was. Gewoon veel groente, fruit en granen eten maar niet zo vet en niet veel suiker (dus koolhydraten) eten.

Ik ging snel enthousiast aan de slag. Ik bleef steeds kijken naar de weegschaal of ik al direct afviel. Dat viel mij bar tegen. Ik viel heel langzaam af plus mijn spieren waren nog stijf. Je achterwerk ook, pfff!  Daarna ging het steeds beter. De mailcoach voorspelde dat ik er verslaafd aan zou raken. Nou ja, dacht ik bij mezelf schouderophalend. Nu begin ik dat toch aardig te pakken, maar ik begin er toch plezier te krijgen. Hopelijk kan ik dat volhouden.