Op vrijdag 23 november tot zondag 25 november 2012 gingen ongeveer 50 doven (o.a. 12 doven uit Groningen) naar Parijs om de 300e geboortedag van Charles-Michel de l’Epée te vieren.


 
De l’Epée was een priester en advocaat uit Parijs en leefde van 1712 tot 1789. 

Zonder handalfabet en zonder gebarentaal zou er nooit een onderwijs voor alle mensen zonder gehoor kunnen worden gerealiseerd.
Overal in de wereld zijn er nu doveninstituten die als doel hebben om aangepast onderwijs te geven aan kinderen die weinig of niets kunnen horen. Het begon allemaal met een initiatief van  De l’Epée. In 1760 begon hij dove mensen in Parijs te onderwijzen en richtte hij een school voor hen op. Hij bracht zo licht in de wereld van dove mensen. 
Hij was de eerste van het dovenonderwijs in Europa en wereld en hanteerde gebarentaal.  Zijn werk is nu nog steeds van grote betekenis voor de ontwikkeling van de gebarentaal en het onderwijs aan doven over de hele wereld.

Zaterdagavond 24 november 2012: de rondvaart ”Pont Neuf”. Het was een mooie boottocht over de rivier de Seine met veel lampjes langs vele bekende bezienswaardigheden. Je zag ook de prachtig verlichte Eiffeltoren. Echt sfeervol.

In de kerk St. Roch ligt De l’Epée begraven. Daar werd een eerbetoon gehouden en Henk Betten gaf uitleg erover.

Langs de Notre Dame kathedraal liepen wij naar de kerk St. Roch waarin De l’Epee begraven ligt.

Onderweg vertelde onze gids Henk Betten dat De l’Epee de dove tweelingdochters in het huis waarin hij school voor de stortregen, ontmoette. Tot zijn schrik kon hij niet met hen communiceren. Hij vond dat hij daarom onderwijs moest geven aan hen. Verder dacht L’Epee bij zichzelf: als ik hen geen onderwijs geef, krijgen zij geen geloof in God. Dan kunnen zij niet naar de hemel gaan als zij sterven. Dat is enorm mijn verantwoordelijkheid. Daarom besloot hij onderwijs te geven. Zo is het dovenonderwijs aan doven in 1760 begonnen. De tweelingdochters waren naar het huis van L’Epee gegaan om onderwijs te krijgen. Dit huis stond in de straat rue des Moulins waarlangs wij hebben gewandeld.

Onthulling van een plaquette uit eerbetoon aan Ferdinand Berthier (1803-1886), oprichter van de eerste organisatie voor doven om de belangen van de dovengemeenschap te behartigen.

Na de diapresentatie van Henk Betten volgde er een eerbetoon bij een standbeeld van De l’Epée op de binnenplaats van de school. De vrouwelijke directeur van de dovenschool INJS hield een toespraak in gebarentaal. Namens Kentalis, Dovenschap en de hele Nederlandse dovengemeenschap legden Alice van der Garde en Johan Wesemann een krans bij het standbeeld.
Rondleiding door Franse dove gids die ons de oudste bibliotheek voor Doven ter wereld liet zien.

Rondleiding door dezelfde dove gids die ons in internationale gebarentaal de school liet zien en over de geschiedenis en de hedendaagse gang van zaken (deze school is nog steeds de grootste dovenschool van Frankrijk) vertelde.

De film is gemaakt door Albert Kruyer. Hij heeft veel opnames gemaakt en wilt later het gehele document over De l’ Epee maken.