WFD en EUD

 Ik wil vertellen over status Gebarentaal:
WFD-EUD conferentiedeelnemers hebben geschokt gereageerd op het feit dat de status van de gebarentaal bedreigd wordt.

  Recente ontwikkelingen in Denemarken hebben dove en slechthorende kinderen enig visuele toegankelijke communicatie verbiedt, inclusief de recht om onderwijs te krijgen in gebarentaal.
De Wereld Federatie van Doven (WFD) en de Europese Unie van Doven (EUD) organiseren samen met Ål Experiential College and Conference Center for Deaf People en dankzij financiële steun van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken een conferentie in november in Noorwegen. De conferentie heeft als titel: Gebarentalen als bedreigde talen. De conferentie brengt leiders van de dovengemeenschap, wetenschappers en docenten samen om te debatteren over de status van gebarentalen in het gebarentaalonderwijs.
De voorzitter van de Deense Dovenschap presenteerde de verontrustende situatie in Denemarken waar 99% van alle pasgeboren kinderen een CI aangeboden krijgen. Terwijl de aangeboden ondersteunende services de gebarentaal niet hebben toegevoegd, maar zich in plaats daarvan concentreren op auditieve en verbale therapie. Met het aantal dovenscholen dat steeds minder wordt, lijkt het zo te zijn dat de recente ontwikkelingen in de Deense gemeenschap zich richten op het promoten van spraak, ten nadele van de Deense Gebarentaal. Volgens mevrouw Corrie Tijsseling ondergaat de dovengemeenschap in Nederland op dit moment ook een soortgelijk discussie over de plaats van de gebarentaal in het dovenonderwijs.
De voorzitter van de Zweedse belangenorganisatie voor slechthorenden en de voormalige voorzitter van Internationale Federatie van Slechthorenden benadrukte dat beide de slechthorende en dove kinderen recht op tweetaligheid moeten krijgen. Ook moeten ze een kans krijgen om later hun taalidentiteit te kiezen. Hij raadde ook goede samenwerking tussen belangenorganisaties voor slechthorenden en doven aan, daarbij gelet op het feit dat ook veel slechthorenden gebruikmaken van gebarentaal.
Wat met Nederlands komende tijd gebeurt, mits meer nieuws komt, dan houden we jullie op de hoogte.