Tommie de beste dove voorlezer v Nederland

De 12-jarige Stadjer Tommie Kamstra won haar tijdens de landelijke voorleeswedstrijd met zijn boek 'Griezelbus 7

van Paul van Loon’  voor dove kinderen.


Voorlezen in gebarentaal

De Leesvertelwedstrijd is de nationale voorleeswedstrijd in een theater Amersfoort voor dove kinderen. De jonge deelnemers krijgen enkele minuten om een verhaal na te vertellen in gebarentaal. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

http://jeugdjournaal.nl/item/495582-voorleeswedstrijd-voor-doven

Van harte gefeliciteerd namens dove groningers!

Wij zijn zeker trots op jou. Na 13 jaar geleden was er ook Dennis Hoogeveen als winnaar, nu eindelijk jaja eindelijk voor echte groninger Tommy Kamstra!

 

Dagblad vh Noorden • woensdag 17 april 2013 (overgenomen)

Groningen – De beker die hij dit weekeinde uit Amersfoort meebracht is zo groot dat een gemiddelde voetbalclub hem wat graag in de kantine zou stallen. Een paar dagen later kijkt Tommie Kamstra nog altijd gebiologeerd naar de glimmende, zilveren trofee. De 12-jarige Stadjer won haar tijdens de landelijke voorleeswedstrijd voor dove kinderen.
Tommie is sinds zijn geboorte doof. Zijn vader en moeder kunnen ook niet horen, zijn jongere broertje Charlie (10) wel. Vier dagen in de week volgt Tommie les op de Vensterschool in Gravenburg, een dag gaat hij naar de Guyotschool voor doven en slechthorenden in Haren. Nadat hij eerst hier, op school, al nummer één werd, mag hij zich sinds dit weekend dus de beste voorlezer van het hele land noemen. De beste voorlezer. ‘Je leest voor in NGT. Nederlandse GebarenTaal’, legt hij via een tolk uit. ‘De jury bestaat ook uitsluitend uit dove mensen.’ Er is wel een doventolk, die de gebaren in gesproken Nederlands vertaalt, maar die doet dat louter voor het publiek: de meergereisde opa’s en oma’s, vaders, moeders, broertjes en zussen.
Tommie las voor uit deel 7 van de ‘Griezelbus-reeks’ van Paul van Loon. ‘Misschien ben ik al iets te oud voor deze boeken, maar het hoofdstuk, dat ik heb voorgelezen, vond ik gewoon spannend.’ Behalve op een duidelijk gebruik van de juiste gebaren, oordeelt de jury ook op mimiek en creativiteit. ‘Je moet je rol nemen. Zo noemen ze dat.’ En dan te bedenken dat hij niet eens zo’n boekenvurm is. Hij leest wel eens een boek, maar voetballen en gamen vindt hij minstens zo leuk.
Uiteraard is het winnen van de voorleeswedstrijd op gepaste wijze gevierd. Het wasal laat toen de Kamstra’s en aanhang terugkeerden in Groningen. Ook op de Guyotschool zijn ze trots op Tommie. In de zestien jaar dat de landelijke voorleeswedstrijd wordt georganiseerd, is dit de tweede keer dat een leerling  uit Haren de hoofdprijs won. Op de Guyotschool aan de Rijksstraatweg volgen zo’n 80 kinderen basisonderwijs. Daar zijn de leerlingen met een meervoudige handicap (bijvoorbeeld doof én slechtziend) bij inbegrepen. Nog eens 110 oudere kinderen volgen er voortgezet speciaal onderwijs.