Themaweekend GUYOT

Goede opkomst bij Themaweekend Guyot

3 dagen bezig in het clubhuis en rondleiding in de stad.

GUYOTWEEKEND VAN 25 NOVEMBER  TOT 27 NOVEMBER 2011

Lang voor de 258ste verjaardag van de beroemde man, Henri Daniël Guyot, had het bestuur van de Stichting Clubhuis van Doven iets leuks bedacht wat als iets unieks in Nederland mag worden bestempeld. Wat dan?

Het bestuur  maakte een plan iets te gaan organiseren en gaf het bedrag van duizend euro weg voor de commissies van deze stichting in vier periodes in het seizoen 2011 – 2012. De keus voor de eerste periode, de herfst van dit jaar, viel op drie commissies, die samen iets kunnen organiseren en maximaal Euro 250,— mocht uitgeven. Deze drie commissies waren: ‘Historie Doven Groningen’,  ‘Doofvriendelijk’  en ‘Clubhuis.nl’ (PR-commissie) Het onderwerp is gekozen:  een Guyotweekend, omdat  H.D. Guyot, oprichter van het allereerste doveninstituut te Groningen, op 25 november 1753 is geboren. Op die manier wilden we hem eren.
Deze  commissies hebben enkele malen vergaderd onder leiding van Matthijs Terpstra als coördinator en ook heel wat gemaild.

Op vrijdag 25 november begonnen we met het avondprogramma: films: over de ontmoeting van Bea Bouwmeester met H.D. Guyot  in de tijd van 1781, een oude instituutsfilm rond 1940.
Na de pauze  een eigentijdse film ‘The End’ vertoond over een dove jongen, die opgroeide tot een oude man. Echt een interessante inhoud die op het laatst schokkend is. Ook dia’s van Lotea hadden we gezien. Albert Kruyer en Jan Bos hebben ervoor gezorgd. Er was veel belangstelling voor deze avond. Daar dronken we warme chocolademelk en een snee Groninger koek. Heerlijk!
Zo hielden we voor deze keer een aloude traditie van het doveninstituut tijdens de verjaardag van H.D. Guyot in stand. Er was ook een tentoonstelling van oude foto’s, verzorgd door Jan Bos, een verwoede fotograaf. Hij maakte heel veel foto’s, zowel oude als nieuwe foto’s. 

De stadswandeling maakten we op zaterdagmiddag en zondagmorgen. Er waren veel deelnemers, wel totaal 29. De eerste prijzen waren: een Groninger notenkoek, een Groninger boerenmetworst en een potje Groninger mosterd.
Op zaterdagavond aten we het  lievelingseten van H.D. Guyot: stamppot met spek en worst  en als toetje watergruwel, verzorgd door de Smakgroep. Heerlijk!
Voor de jongeren was er ’s avonds een kroegentocht langs plaatsen waar H.D. Guyot leefde en werkte.

Henk Betten