St. Canadian Allied Forces-museum geweest

Het Museum Canadian Allied Forces biedt ons adembenemende scenes van de tweede wereldoorlog

 

Ik heb gevraagd of het mogelijk een besloten rondleiding voor ons. Ja dat kan wel dus en zo gingen wij doen. Dat kost per persoon 5 euro inbegrepen koffie.

Het kan ook vrije toegang, dan maak ik je data’s voor je klaar! Zaterdag 2 juni, zondag 10 juni, zondag 17 juni, zaterdag 23 juni, zondag 1 juli, zaterdag 7 juli, zondag 15 juli, zaterdag 21 juli, zondag 29 juli, augustus gesloten, zondag 2 september, zaterdag 8 september, zondag 16 september en zaterdag 29 september 2012.

St. Museum Canadian Allied Forces is zes maanden per jaar geopend. Op die dagen kan men het museum bezoeken om op eigen gelegenheid de collectie te bezichtigen. Ook is het mogelijk om buiten de reguliere openingstijden het museum te bezoeken voor een lezing en/of rondleiding.

 

 

Foto’s gemaakt door hoffotograaf Jan Bos

 

In de vroege morgen op woensdag 30 mei jl. al om 10 uur waren zo’n 20 personen en 1 tolk prachtig ongelofelijke museum gekeken. Natuurlijk gids erbij dan tolk met gebaren vertalen voor ons. Gids heet G. Jansen. Hij heeft even verteld, dat hij (onderhoudsmonteur) zelf vroeger ook bij doveninstituut gewerkt voor stencilmachine voor WijDoven bij de heer Helder en ook bij de kantoor. Toevallig he! Maar goed eerst eigenaar Heiko Ates vewelkomde ons van harte bij de prachtig museum. Dat gebouw vooraf vroeger houthandel dus nu omgebouwd als ‘Museum Canadian Allied Forces’. Ook vertelde hij dat iemand veel van kleine vliegtuigen houd, gaf hij aan hem als voor museum. Hij verzamelde al 30 jaren, maar dat is niet van de museum. Die is pas 3 jaar geleden geopend, goed in overleg met gemeente. Het gebouw blijft tot 2020 bestaan. Dat is mooi voor verzamelaar Heiko Ates. Hij heeft heel veel verzameld bijv. talrijke diorama’s, poppen in originele kostuums, honderden wapens, kanonnen, jeeps en een heus vliegtuig. Het museum heeft een enorme verscheidenheid aan voertuigen. Vele hiervan komen als oud roest binnen om vervolgens volledig te worden gerestaureerd. Ook het museum beschikt over een eigen documentatiecentrum met filmzaal en bibliotheek. Hier worden doorlopend korte documentaites vertoond.

Na afscheid van gids G. Jansen en tolk Tjiske vd Meulen wil ik namens de Leliesoos heel hartelijk bedanken voor de rondleiding en bied ik aan beiden een fles wijn. Tegen na 12 uur gingen wij tevreden weer naar huis. Echt een leerzame morgen voor ons!