Prachtig dagtocht naar Emden

Alles perfect, goede chauffeur van 'Dalstra-reizen', monumentale herenboerderij glasblazen Nieuweschans, havenstad Emden daarna rondom de dorpen, Volkswagenfabriek langs geweest,

scheve kerk in Suurhusen erger dan Pisatoren, leuke havenstad Greetsiel daarna tevreden naar de Poort van Groningen (restaurant voor driegangendiner waauw).
 

foto’s gemaakt door Henk Kaauw

 

foto’s gemaakt door Auke Kuitert

 

foto’s gemaakt Albert Kruyer

 

Foto’s gemaakt door Jan Bos

08.15 uur Noorderstation – 08.30 uur Hoofdstation

Tegen kwart over 8 vertrok de bus uit Noorderstation met 37 deelnemers en reed de bus naar Hoofdstation voor 12 deelnemers en dan gingen wij weg op weg naar Winschoten daar ook 2 personen mee. Dus totaal 51 deelnemers, anders was al 58. Paar hebben teruggetrokken.
 

9.30 uur – Glasblazerij & Galerie Old Ambt – Nieuweschans

Aankomst in Nieuweschans monumentale herenboerderij. Daar zagen wij heerlijk koffie en gebak klaar voor ons prachtig binnen boerderij, dan gingen wij even gezamenlijk zitten en kijken naar demonstratie glasblazen geeft glasblazer en glaskunstenaar Johan de Vries uitleg over het proces. Behalve de glaskunst van Johan de Vries vindt u in en om de monumentale herenboerderij ook glaspanelen van Tanja de Heus. Zeer de moeite van het bezoeken waard!
 

12.00 uur – havenstad Emden

Bij aankomst in havenstad Emden voor een uurtje rondwandelen. Henk Kaauw eist duitse braadworstje te zoeken en kan niet vinden. Toevallig ontmoetten wij doventolk Tjiske en vroeg zij aan duitse vrouw: ‘Waar kunnen die mannen duitse braadworst vinden’. Ja goed uitgelegd. Eindelijk vonden wij heerlijke brood met duitse braadworst met hollandse mosterd? Jan Bos heeft ook wat te vertellen over de verleden tijdens de tweede wereldoorlog. Zijn vader werkte als loods. Dus moest hij ook heen en weer met boot vanuit Delfzijl naar Emden. Maar opeens hoorde hij wat iets met bomaanslag ergens en liep hij in bunker vlakbij de haven verstoppen met anderen. Na een uurtje hebben wij heerlijk en warme weer gewandeld, sommige even onder de schaduw van de grote boom.
 

13.30 uur – Emden rondom dorpen en VW-wagens vol bij haven

Wij gingen weer in bus van Dalstra uit Surhuizerveen. Klasse en op tijd met verschillende plaatsen binnen. Daarna kwam hollandse gids ook erbij. Dan kan zij alles vertellen over het leven van ‘Emden en rondom verschillende dorpen’.

Eerst vertelde zij over haar zichzelf, dat zij zelf in Middelburg woonde. Daarna met man getrouwd en wonen ze in Emden voor autofabriek Volkswagen. Via gids luisteren wij naar doventolken Tjiske en Andries.
Vooraf had zij kennis maken met doventolken. Hoe doen wij dan. Gids Truus met microfoon wou staan met Tjiske, maar doventolk wou dat niet. Die gaf geen ruimte voor. Liever gids Truus gewoon zitten en zeg het maar. Dan heeft doventolk meer ruimte voor. (Over dovencultuur begrijpt zij niet). Nu kan Truus vertellen en Tjiske voorop en Andries midden in de bus staan en vertalen voor ons.

De chauffeur heeft al eerder gezegd dat de mensen niet staan en lopen in de bus en ook gordel omdoen. Daarom voorstel bij verschillende dorpen en havens even iets stoppen bij bushaltes. Dan legde gids Truus uit via tolken voor ons uit.
 

Uitleg over geschiedenis van Emden

De Haven van Emden is een zeehaven aan de monding van de Eems in de Dollard, de Eemsmonding, in het Oost-Friese deel van Nedersaksen in Duitsland. De haven kent zijn oorsprong rondom het jaar 800. Uit Emden vertrekt de veerdienst naar het Duitse Waddeneiland Borkum.
Jaarlijks kent ze een overslag van ongeveer 6,75 miljoen ton (2008). De belangrijkste goederen zijn voertuigen, hout en windenergie-installaties. In het geval van voertuigen is Emden na Bremerhaven en Zeebrugge de derde haven van Europa.
Rondleiding door Ostfriesland langs de Waddenkust met fraaie vuurtorens, karakteristieke vissersplaatjes en scheefste kerk in Suurhusen. Die kerk erg scheef 3 meter en 50 cm scheef rechts en dan achteruit. Griezelig he, nog scheefste dan die van Pisa (Italie).
 

Havenstad Greetsiel met bekende prof Ubbo Ummius

Daarna gingen wij naar de leukste havenstad Greetsiel. Greetsiel is een kleine havenplaats aan de Leybocht in het westen van Oost-Friesland, Duitsland. Het dorp ligt in de gemeente Krummhörn, die in 1972 ontstond. Tot dat jaar was Greetsiel een zelfstandige gemeente.
Greetsiel heeft een schilderachtig dorpsgezicht en is met afstand de meest toeristische plaats in de Krummhörn. Behalve van het toerisme leeft Greetsiel van de garnalenvisserij. Vlak bij het dorp staat een opvallende, plompe geel-rode vuurtoren, waar getrouwd kan worden.

Ook bekende prof Ubbo Emmius

Ubbo Emmius (Greetsiel, 5 december 1547 – Groningen, 9 december 1625) was de eerste rector magnificus van de Academie te Groningen, tegenwoordig de Rijksuniversiteit Groningen. Dan kun je zelf even lezen via wikipedia. Even aanklikken of je zin om te lezen heb.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ubbo_Emmius

Wij hebben veel gezien en uiteindelijk een heerlijk slokje bier drinken, ijsje, koffie enz. Dat hebben wij even rust nodig na alle mooie uren in Emden en Greetsiel! Verder kunnen jullie veel foto’s te zien dank aan goeie persfotografen.
 

18.00 uur – aankomst bij voortreffelijk restaurant ‘Poort van Groningen’

Iedereen waren tevreden over driegangendiner. Veel humor en napraten over deze dag! Tegen na acht uur gingen wij met volle buik naar Groningen, maar eerst weer 2 personen wegbrengen in Winschoten en dan op weg naar Hoofdstation en Noorderstation. Sommigen uitstappen in Zonnelaan. En zo gingen wij op eigen gelegenheid weer thuis!
 

Albert Kruyer alvast bedankt voor de goede voorbereiding en reisleider, zoals kontakt met Dalstra-reizen enz.