Praatcolumn van Adri

Zoals ieder jaar komen de familieleden van Marc, Marc en ik bij onze moeder logeren in Borger. Wij logeerden bij onze moeder in een vakantiehuisje in de recreatiepark. Wij bleven twee dagen overnachten. Hun moeder is in september jarig en zij is 85 jaar.


Zij heeft voor het eerst een bijzonder cadeau IPad gekregen. Daar zij geen verstand heeft van de computer enzij een beetje van de computer griezelt, is dat een bijzonder cadeau voor haar. Hoewel zij geen verstand van de computer heeft, begrijpt zij heel goed hoe het internetten en mailen werkt. Zij oefent met een van haar kleinkinderen haar Ipad moet bedienen hoe zij moet mailen en internetten. Door zo goede informatie begrijpt zij heel goed hoe zij de IPad moet bedienen, is zij helemaal omgedraaid als een blad aan een boom. Zij is vreselijk enthousiast over haar Ipad geworden en wilde dat onmiddellijk uitproberen bv. een mailtje sturen naar mij. Dit mailtje kwam terecht in mijn blackberry in mijn broekzak. Voor het eerst heb ik het mailtje van mijn schoonmoeder ontvangen. Daarop heb ik haar mailtje direct beantwoord. Dat vond zij prachtig. Oefenen met haar kleinkinderen buiten omdat het weer mooi was.

Maar toen het donker was, gingen wij naar binnen en spelletjes doen (scrabbelen). Ieder jaar deden wij een potje scrabbelspel. Dat was een traditie. Vorige jaren was het zo dat wij op gebruikelijke manier scrabbelden. Maar de jongeren, neefjes en nichtjes deden het nu voor het eerst met hun kleine IPadje.

Dat was heel erg wennen. Wij bleven almaar kijken naar Ipad en deden een scrabbelspel (Wordfreud) met Ipad. Ik moet er heel erg aan wennen. Almaar kijken naar om hoogste punten te behalen en moeilijkste woorden te pakken. Ik bleef me onwennig voelen. Vorige jaren was dat zo dat wij tegenover de mensen in spanning aan de eettafel zaten om de moeilijkste woorden met hoogste punten te bedenken en te leggen op het scrabbelbord. We keken elkaar aan om te kijken wie blij of teleurgesteld is. Nu niet meer. Wij bleven almaar kijken naar Ipad. Ik mis oogcontacten erg. Ik vond het niet zo sfeervol. De vriend van ons nichtje begreep mijn onwennigheid heel goed. Hij zei tegen mij: “Almaar kijken naar Ipad geeft geen knus gevoel.” Gezellig samen aan de tafel en elkaar aankijken is er niet meer.
Ik vind dat wel erg jammer.

Maar Ipad en kleine Ipad bieden veel mogelijkheden. Vooral de ouderen die geen verstand hebben van de computer, kunnen Ipad gemakkelijk in hun tas stoppen. Ik vind dat geweldig.