Praatcolumn van Adri

Nu de lente nadert, worden plannen gemaakt om op vakantie te gaan. Marc kreeg op zijn werk een extra persoonlijk budget om iets te kopen voor een ICT-hulpmiddel volgens UMCG.

Op voorwaarde dat hij zo’n ICT-hulpmiddel uit de lijst kiest. Op deze lijst stonden o.a. laptop, PC-computer, software, smartphone en e-reader oftewel het digitale boek.Hij ging meteen met mij overleggen omdat zijn oog op een e-reader viel. Want wij hebben al een laptop,  een computer en software.Voorts zei hij dat het handig is voor mij zo’n digitaal boek te kopen met het oog op onze vakantie daar ik veel lees.


Als wij onze koffers inpakken, hebben wij altijd een klein woordenwisseling over het gewicht van onze koffers. Ik stop veel boeken in mijn koffer. Zonder boeken vind ik rustige momenten tijdens onze vakantie wat “saai”. Maar die boeken geven wel wat gewichten. Als je in de auto stapt, dan is het gewicht van de koffer geen probleem. Maar als je in het vliegtuig stapt, dan geeft dat wel veel problemen. Want je koffer mag niet zwaarder zijn dan 20 kilo. Dus ging Marc mijn koffer controleren op de weegschaal. Het bleek vaak dat mijn koffer zwaarder was dan de zijne. Als gevolg daarvan kreeg ik een flink gefoeter van hem dat mijn koffer omdat wij dan een kans krijgen een boete te betalen van  de douane. Dat moest ik almaar aanhoren, pfff. Daarom moest ik mijn koffer uitpakken om zware boeken te verwijderen. Het was een enorm gepuzzel om de koffer op juiste gewicht in te pakken.
Daarom is een e-reader een mooie oplossing. Dan hoef ik niet zoveel boeken mee te nemen op vakantie. Dus gingen wij gauw naar de mediamarkt om de goede e-reader te kopen.Wij gingen dat installeren. Een spannende boek heb ik al gedownload in  het digitale boek.Maar ik moest leren omgaan met dat boek. Dus drukte ik lichtjes op het digitale boek, het aanraakscherm. Op het aanraakscherm kwam de gebruikershandleiding. Ik las tot mijn schrik dat ik 187 bladzijden moest lezen hoe ik met de e-reader moet omgaan. Alweer pfff! Zoveel informatie over het omgaan met dat boek. Het printen is wel noodzakelijk. Stel als er storing in dit boek is, kun je niks beginnen zonder handleiding. Dus moest ik 187 bladzijden afdrukken. De stapel papieren is nog  dikker dan een e-reader in een formaat van 13 x 17 cm. Ik heb Marc deze stapel laten zien en vergelijken. Daar keek hij raar van op. Hij vond dat vreselijk overdreven. Dat vind ik wel grappig.
Ik hoop dat ik er veel plezier in heb. Dat moet ik nog ervaren!