OC delegatie gesprek met hoofdredacteur

aaltjetvnoordGesprek met de hoofdredacteur Micha van den Berg van RTV Noord over ondertiteling voor doven en mensen met verslechterd gehoor op woensdag 11 maart 2016 jl in het gebouw van Media centraal aan de Helperpark.

Aanwezigen: (OC = Ouderencommissie) Roelof Meijer, Auke Kuitert, Adri Miedema, Aaltje Post en brandweerman Cyriel Hamstra. Tolk Tjitske van der Meulen

Namens de ouderencommissie opende Auke het gesprek:.

Ik heb een paar keer gemaild naar RTV Noord om iets te zeggen over ondertiteling. Er was geen tijd en geen geld voor ondertiteling. Maar de hoofdredacteur zei dat deze antwoorden waren van zijn voorganger

Nu zijn wij heel blij mee, dat wij met u eindelijk gesprek met elkaar over ondertiteling kunnen voeren.

Vooraf hebben wij ook een gesprek gehad met 2 vrouwen van gemeente, maar het lukt niet en zo lang gewacht. Helaas was een van de vrouwen al met pensioen gegaan. Toch hebben zij gezegd, dat ze het wel prettig vinden de ondertiteling te lezen op de TV in de vroege morgen. Dat gaf rust.

Wij willen echter ondertiteling voor journaal, sport en documentaire. Bijv bij documentaire over geschiedenis … Hun verhaal kunnen wij niet verstaan. De hoofdredacteur antwoordde dat de kosten voor ondertiteling erg hoog zijn en dat in feite een probleem is voor de uitvoering. Als ik de ondertiteling neem, dan kost dat een aantal banen voor personeelsleden. Met andere woorden: zij moeten dan worden ontslagen. Het is een moeilijke keuze.

Jullie hebben toch wel een ondertiteling voor sport of universiteit voor buitenlanders die geen vreemde taal verstaan. Maar voor wie is die ondertiteling voor horende mensen?… Waarom, omdat ze niet kunnen verstaan. En wij doven dan!

Als het zo duur is, dan moet deze ondertiteling worden afgeschaft!
De brandweer heeft namens Leliesoos 55plus en ouder in samenwerking met Ouderencommissie informatie gegeven over rampenbestrijding hoe en wat wij moeten doen. Ik heb gevraagd aan RTV Noord die over het rampgebied van Woltersum zoals overstroming geen ondertiteling geeft.

De lichtkrant sluit niet aan bij het interviewgesprek (live) met bv. een brandweer of woordvoerder.

De brandweer die tijdens de lezing aanwezig is, begreep dit probleem en zei dat iederéén ongeacht handicap informatie moet krijgen. Dus is ondertiteling een belangrijk middel voor het geven van zo’n informatie.

Verder zei de brandweerman dat hij met de hoofdredacteur wil samenwerken om tot een goed oplossing voor de ondertiteling met het oog op hoge kosten voor ondertiteling te komen. Daar heeft de hoofdredacteur niet op tegen.

De hoofdredacteur begrijpt onze boosheid heel goed. Het neemt toch niet weg dat de bezuinigingen een belemmering zijn om de goede ondertiteling uit te voeren. Wel zal hij dat aankaarten bij de komende beleidsvergadering. Daarna zal hij contact opnemen met ons voor het volgende gesprek.

 

Misschien toekomst wel overgepraat bijv. Welke plaats? In Groningen bij Dovenclubhuis. Wat doen ze dan? NL doet – groot schoonmaak binnen en buiten. Zie voorbeeld onder …

zonder tekst erbij …                                                zie met tekst erbij … kan je lezen via teletekst …

IMG_0454voorbeeldTVNoord