Leerzame uitleg bij ‘Rondje Hooghoudt’

Nou nou wij verwachten 18 mensen komen, maar werkelijk 10 personen plus 2 doventolken erbij. Gister 8 afmelden vlak voor de neus.

Geschiedenis Rondje Hooghoudt
Hooghoudt is een Groningse destilleerderij, die diverse gedistilleerde dranken en limonadesiroop produceert. Het familiebedrijf werd in 1888 door Hero Jan Hooghoudt opgericht. Tot die tijd was hij bakker. Het bedrijf was jarenlang in de Nieuwe Ebbingestraat in de Groninger binnenstad gevestigd, maar verhuisde aan het eind van de twintigste eeuw naar een nieuw complex op het bedrijventerrein Euvelgunne.
De naam Hooghoudt is afgeleid van de hoge houten voetgangersbruggetjes, hooghout of hoogholtje genaamd, die typisch zijn voor de Groningse kanalen. Voor het huidige complex heeft Hooghoudt speciaal een hoogholtje laten aanleggen.

morgen nog foto’s erbij even geduld Deze foto’s gemaakt door Albert, Henk K en Henk Sch

Bij rondleiding
Wij mogen bij praktijk niet foto’s maken, alleen grote ouderwetse meubelair van Hooghoudt in prachtig grote zaal. In de grote zaal wel foto’s maken. Ik heb zelf wel open mond gekeken zo mooi en wil baas Hooghoudt zo blijven. Geen moderne meubilair bijv. bijvoegen alleen ouderwets wat ze vroeger hebben meegemaakt. Prachtig om te zien: mooi borrelglazen, oude schrijfmachine, noem maar eens op. Ze zijn ook bezig te zoeken van vroeger, die willen ze hebben.
Tegen 10 uur verwelkomde de leider iedereen van harte welkom en twee doventolken ook erbij. Ze praatten eerst over vroeger hoe oorspronkelijk met Hooghoudt. Dan kan je boven lezen. Eerst klein fabriek, steeds groter dan verhuizen, weer kleiner dan weer verhuizen naar een nieuw complex op het bedrijventerrein Euvelgunne. Oja wij kwamen binnen eerst een borrel aanbieden van Hooghoudt. Heb je geproefd, dan moesten wij na afloop formulier invullen, wat je denkt. Bijv. ik heb geschreven: jus ‘oranje met graanjenever.
Daarna gingen wij in fabriek bekijken zonder foto’s te maken. Kijken wij naar lege flessen net met vrachtauto binnen. Lege flessen met lopende band afspoelen, daarna ‘Vieux cognac’ bezig vullen. Daarna etiketten plakken, kurken drukken, verpakking, opstapelen en dan vervoer naar magazijn. Nou niet schrikken: 12.000 flessen in één uur, nou geen ploegendienst. Hoeveel flessen per dag? Reken je zelf maar uit!
Ze producten voor wodka, hooghoud jong en oud jenever, enz. Dan kan je zien op diavoorstelling met verschillende flessen.
Na rondleiding van fabriek gingen wij weer terug in grote zaal. Dan gingen wij heerlijk proeven dus niet volle glas opdrinken. Maar 6 millimeter. Proeven maar wat je lekker vond. Eerst verschillende jenevers, daarna berenburg en daarna ‘Hagel en donder’. Perfect! Wij hebben echt genoten hebben wij veel gekocht. Het zou wel 10 personen totaal 175 euro hebbben gekocht voor eigen smaak flessen. En zo gingen wij als dank aan de leider en 2 doventolken.

De volgende excursie naar Mosterdfabriek in Eenrum op de fiets, maar wanneer weten wij nog niet. Komt wel goed. Wie niet kan fietsen, dan kunnen wij wel paar auto’s rijden.