Leerzame middag bij Abraham’s mosterdmakerij

Afgelopen woensdag 7 mei jl waren we naar Abraham's mosterdmakerij geweest. Het weer was wel goed voor fietsers, zeker paar buitje erbij, lekker frisse wind, af en toe zon, paar buitje erbij

Tegen 12 uur stonden voor de fietsers: Aly Moes, Ria Kuitert, Auke Kuitert, Jan Kamstra, Roelof Meijer, Grietje Bouma en Anjo Ruben klaar bij de vertrek vanaf Noorderstation. En de auto van taxichauffeur Wibo Kremer met Roelie vd Veen en Henny vd Veen en Peter Nienhuis eigen auto heen. Die pas om 1 uur bij Noorderstation te wachten op iemand, maar paar niet aanwezig dus gewoon vertrokken ze naar Eenrum. Ook taxichauffeuse Tineke Ruben (auto) met Foke Bouwmeester en Henny Diever op eigen weg naar toe. Het is maar drie kwartier te rijden. Voor de fietsers 1 uur en 3 kwartier aangekomen in Abraham’s mosterdmakerij en zagen wij dat Tineke, Foke en Henny D al in met lekker koffie of thee te drinken. En wij aangekomen na half twee. Intussen wij ook even stil staan voor een buitje. Daarna heerlijk koffie met appeltaart enne slagroom erbij. De afspraak is om twee uur rondleiding, maar paar zijn nog niet binnen. Na 10 over 2 gingen wij gewoon door. Na 5 minuten kwamen Wibo, Henny vd V en Roelie binnen. Even zoeken waar het stond.
Nou gingen wij weer verder kijken naar gebarentaal van Tjsike vd Meulen (gebarentolk). Ik vond zelf de presatie van meneer (naam weet ik niet meer) een goeie spreker. Wat is de gebaren vab ‘mosterd’? Dus zie foto van de eenvoudig spreker, leuk he! Maar goed ‘Mosterd’ bestaat al 2000 jaar geleden Zowel de oude Grieken als de Romeinen kenden mosterd. De Grieken vanaf de 4e eeuw voor Christus alleen als geneesmiddel. De Romeinen beschreven de mosterdbereiding in de eerste eeuw na Christus.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mosterd

Je ziet ‘wikipedia.org/wiki/Mosterd’ boven regel. dan kan je verder lezen. De presentator sprak precies over. Ook vertelde hij: ‘Wisten jullie dat mosterd een goede geneesmiddel is.’ ‘Nee, nee’: zeiden de belangstellenden. Wat doe je met voetenbak? Soda, speciale bij de winkel een geur of zoiets. Je kunt ook met lepen scheppen in mosterdpot. Gewoon een schep in warme water. ‘Ach’: zeiden ze. Waarom? Dat is een goede vraag: Als je vermoeiende benen heb, dan kan je voeten in bak doen met mosterd. Lekker ontspanning na 15 minuten, heb je geen last van. Nou nou . zal ik ook even proberen in weekend hihihi! Ook een kleine theelepeltje met mosterd in de mond steken en slikken. Natuurlijk even prikken van je mooi neusje. Het is echt goed voor lichaam. Kijk naar geschiedenis een goede geneesmiddel! OOk vertelde hij peultjes met zwarte zaad wat doe je ermee van vroeger van oude tijden? zwarte zaad eruit halen voor gebruiken mosterd en de rest peultjes dan. Maak je slopen, dan vullen met peultjes. Lekker slapen! Dat gebruiken vooral voor arme mensen in oude tijden!
Wij hebben als dank voor een leerzame middag gezien met verschillende materialen echt ongelofelijk, natuurlijk ook voor doventolk Tjiske. Geven wij een wapperende handen! De spreker zei waarom wapperende handen goede vraag Hij begreep nu waarom, heel leuk idee!
Na een uurtje hebben wij echt genoten, kunnen wij wat verschillende soorten potjes mosterd kopen. Vele van ons hebben al gekocht.
De overgebleven 3 mensen bleven nog even in de restaurant, omdat ze iets later komen. En de fietsers met blij gezicht en tevreden naar huis. De rest met auto ook terug naar huis!
Wij komen bij de laatste prachtig restaurant van Garnwerd ongelofelijk prachtig en gezellig restaurant. Jullie moeten maar ook langs komen als het prachtig weer is gewoon fietsen naar Garnwerd aan de linkerkant: jullie weten het wel hotel-restaurant en rechterkant camping vooraf prachtig nw restaurant (pas 1 mei geopend), daar hebben wij lekker koffie, pilsje, wame chocolade met slagroom enz. gedronken. Nou tegen 5 uur moesten ik en Roelof snel fietsen naar huis, daarna naar Euroborg voetbal kijken tussen Groningen en Vitesse (wauw 1 – 0). En de rest rustig fietsen langs Reitdiep . En zo waren wij en de rest zeer tevreden