Koninklijke onderscheidingen

 

 Salomon Swaab Sr.

In de Nederlandse dovenwereld had de heer Salomon Swaab Sr. te Amsterdam de eer als de allereerste dove de Koninklijke onderscheiding in 1924 te mogen ontvangen!

 
E. Kölling

Voor de Groningse dovengemeenschap was deze onderscheiding in 1983 aan de eerste Groninger, de heer E. Kölling, (kleermaker, zich gespecialiseerd in het maken van toga’s en uniformen) te Veendam toegekend.

 
Lambertus de Windt

Ongeveer 10 jaar (1993) later ontving Lambertus de Windt ook de koninklijke onderscheiding vanwege de lange staat van dienst bij Philips, zijn werkgever.

 
Henk Betten

Henk Betten mocht van burgemeester, mevr. Gerritsma, van de gemeente Haren de koninklijke onderscheiding in de vorm van Lid in de Orde van Oranje Nassau in ontvangst nemen; dat gebeurde in 1998 bij hem thuis. Hij kreeg omdat hij lang als bestuurslid van Frido gefunctioneerd had en dat hij aan de doven-emancipatie meewerkte. Hij is tot nu toe de enige doofgeboren auteur. 

 
Auke Kuitert

Op 29 april 2004 mocht Auke Kuitert de versierselen: ridder in de Orde van Oranje Nassau, van de burgemeester Wallage in ontvangst nemen.
Hij heeft jarenlang vrijwilligerswerk verricht op de volgende gebieden: volleyballer bij ‘vv Grunostars’ en de Nederlandse doven volleybalteam, diverse activiteiten bij de St. Clubhuis voor Doven. Ook is hij één van de weinige dove goochelaars/cabaretiers.