Jaarlijks uitstapje: Weerribben/Blokzijl, Lemmer

Het was precies op tijd bij Noorderstation en Hoofdstation
om de mensen op te halen totaal 49 deelnemers en 2 afgevallen

Jaarlijks uitstapje op wo 15 mei 2013
naar Weerribben/Blokzijk, Lemmer en Roden

Tegen 9 uur kwam de arriva-bus bij Hoofdstation binnen, vooraf al kwart voor 9 bij Noorderstation . Totaal 49 deelnemers gingen mee met jaarlijks uitstapje. Jammer 2 afvallers vanwege last van knieen. Het weer was goed en droog, na middag even lekker zon. Het belangrijkst is droog blijven en genieten overal te kijken.

Zo ging de bus weer verder op weg naar Blokzijl in de buurt de haven van de Rederin Jan Timmermans. Kapitein verwelkomde ons van harte welkom in deze boot. In de boot stonden klaar met gebakjes voor iedereen. Normaal gesproken koffie met Blokzijler koek. De commissie heeft die koek veranderd dus gebakjes. Iedereen zijn zeker dol op, toch he! Wij zaten lekker uit te kijken naar de natuurpark de Weerribben, oude stijl huizen, ophaalbrug, enz.

Aankomst bij de haven van Blokzijl gingen wij afstappen, daar kunnen wij rondwandelen voor een uurtje, want die dorp is niet echt groot maar wel gezellig.

Geschiedenis
In de 15e eeuw werd er al over “Blocksyl” (zoals de Vishandel) gesproken. In 1581 werd de plaats versterkt. Rond 1600 kreeg Blokzijl allerlei privileges, zoals het benoemen van een eigen burgemeester.
In Blokzijl ligt een oude zeesluis die al in de 16e eeuw de monding vormde van de Steenwijker Aa. Vooral de turf, die in het achterland gewonnen werd, zorgde voor veel bedrijvigheid. Johan de Ligny, Graaf van Aremberg, Stadhouder van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel, mag genoemd worden als grote stimulator van deze omgeving. Hij liet de toegangsvaarten verbeteren en een havenkom aanleggen ten behoeve van de handel. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de plaats door Diederich van Sonoy in 1581 versterkt, om zo aan de oostzijde van de Zuiderzee een steunpunt voor de Staatse vloot en een uitvalsbasis voor de troepen tegen de Spanjaarden te krijgen. De naam Blokzijl, ofwel versterkte sluis, is toen ontstaan.
Blokzijl was een lange tijd onder Spaans bewind en in die tijd ging het Blokzijl voor de wind. De plaats lag aan een kanaal dat toegang gaf aan de Zuiderzee en was een belangrijk handelspunt. Blokzijl verkreeg in 1672 stadsrechten van Prins Willem III. Echter waren de stadsrechten snel ingetrokken. In 1674 protesteerde de drost van Vollenhove. De Staten van Overijssel weigerden toen om de rechten te bevestigen. In 1675 werden de stadsrechten weer ingetrokken en viel Blokzijl weer onder het schoutambt Vollenhove.

Vooral de mensen bij de viswinkel. Eigenlijk een soort lunch verse zoute haring, vooral veel kibbeling eten. Wauw heerlijk gesmaakt. Toevallig zag ik een schaal vol armbandjes. Wat is dat voor? Jajaja De mensen uit Sri Lanka hebben gemaakt en wil de visvrouw armbandjes voor de doel verkopen. Dat kost maar 1,50 euro. Dus 50 eurocent voor haar en 1 euro voor Sri Lanka. Maar visvrouw zei: ‘Neem maar iedereen één of twee gratis krijgen.’ Mooi he, dat komt dat wij veel kibbeling gekocht en gegeten hebben.

Wouda-gemaal in Tacozijl
Voor het middagprogramma brengt u een bezoek aan het lr. D.F. Wouda-gemaal in Tacozijl (Lemmer). Dit is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het wordt gebruikt om het waterpeil in Friesland te verlagen als het gemaal in Stavoren onvoldoende capaciteit levert. Men zegt: dat de hele Wouda-gemaal in oktober klaar is met gerenoveerd! Ook waren er broer en zus vd Meulen voor ons klaar met tolken!

Na mooie middag bij de Wouda-gemaal gingen wij rechtstreeks naar Roden om lekker 3-gangendiner te halen. Welke restaurant? Restaurant ‘Onder de Linden’. Nou gingen wij binnen zag ik discozaal met tafels en stoelen. Ik dach wat anders normaal gesproken gezellig sfeervolle zaal bijv. kaars enz. Maar ja dan moeten wij toch heen die is georganiseerd door Arriva van Arriva ! Maar goed, dat wil ik zeggen ook van de mensen vonden de maaltijd niet zo geweldig. Maar wel lekker drinken zoals wijn, pilsjes enz op gratis rond van de conmissie. De meeste mensen waren er niet tevreden over. Het eten was niet warm opgediend. Er zijn maar 2 groenten, waaronder de verlepte spercieboontjes en rauwkost. Jammer genoeg is er geen appelmoes erbij. En de WC waren niet schoon, geen papiertjes voor handwassen en vies De obers zijn allemaal studenten. Normaal gesproken eerst schnitzel op bord daarna aardappels op tafel, maar andersom gedaan. Gebakken aardapels half om half koud, boontjes lijkt bevroren daarna opgewarmd. Normaal bij andere restaurant verse boontjes, maar dit platte boontjes met spek. Normaal gesproken haalde ik kok van de restaurant op voor ons een wapperende handen, maar dit keer niet gebeurd. Maar goed wij hebben ook gezegd tegen de chauffeur Anne de Vries gezegd. Dat is niet gezellig avondje! Alnbert Kruyer heeft klachten ingediend, maar daar krijgen wij niets voor bijv. alleen bij restaurant 10 procent terugkrijgen. Bij volgende keer gaan wij noooooooit weer bij die restaurant eten, waar of niet!

Als je zie och onderweg lekke band, even optillen als reus om nieuw band toevoegen nee toch Henk wil altijd graag showman worden, hahahaha! En Roelof sms sturen voor ANWB!

Over algemeen geslaagde dag voor ons tot volgend jaar weer wat anders! Ook danken wij aan Albert Kruyer die voor ons best doet met uitstapje. Iedereen wapperende handen voor bijdrage dank aan Guyotfonds, Albert Kruyer, buschauffeur Anne de Vries.