HDG: Geslaagde Dovengeschiedenisdag

Zaterdag 27 oktober 2018:    Ongeveer 60 mensen gingen op zaterdag naar het clubhuis aan de Munnekeholm voor deze driejaarlijkse dag.

’s Morgens was er een stadswandeling waaraan ruim 20 mensen meededen. Er zijn twee groepen gesplitst. In de stad had H.D. Guyot geleefd en gewerkt van 1781 tot en met 1828.

Guyot begon met het Nederlandse Dovenonderwijs in 1785 aan de Brugstraat. Op het laatst kwamen we op het Guyotplein. Daar stond het doveninstituut plus de directeurswoning.

Verder staat er een wit monument in het midden ter ere van H.D. Guyot.

Na de lunch waren we drie lezingen, ten eerste over het werk en doel van de driejarige oude commissie ‘Cultureel Erfgoed Doven (CED) door Lisanne Westenberg, daarna vertelde Corrie Tijsseling over haar ervaringen als congresdeelneemster van “Deaf History International” in Australië. Nederland mag het DHI-congres over 6 jaar, dus in 2024, samen met België organiseren!

Auke Kuitert, Elly Meijer en Jan Peter Nienhuis vermaakten ons met hun eenakter, ook genoemd, sketch, tussen drie lezingen door. Toen en nu op school anno 1800 en 2000. Dan volgde er een lezing door Henk Betten. Hij had het over Guyot, niet over zijn leven en werk maar allerlei dingen die te maken hebben met de naam ‘Guyot’.

Corrie Tijsseling schreef een proefschrift tot december 2014 en werd hierdoor doctor. In haar lezing legde zij uit hoe zij het deed en welke aspecten er nodig waren om tot een boek te maken.

Commentaar van sommige mensen vinden erg interessant.

De commissie ‘Historie Doven Groningen ‘als organisator is er blij mee.

geschreven door Henk Betten