Guyotplein met donkere wolken

Henk Betten heeft het gevonden en het zou leuk zijn

als jullie het zelf lezen en zien bij website Gemeente
Groningen.

Het Guyotplein is een kroonjuweel. Kroonjuwelen zijn groene plekken in de stad, waar natuur en historie samen bijzondere kwaliteit opleveren. Ze worden als kostbare sieraden verzorgd en beschermd.

Dit plein draagt sinds 1890 de naam van de stichter van het eerste Nederlandse doveninstituut, de predikant Henri Daniel Guyot. Sinds het begin van de negentiende eeuw was het instituut, verdeeld over een aantal woonhuizen, aan het plein gevestigd. Het plein vormde een eenheid met de naastgelegen Ossenmarkt. Tot 1892 vond hier tweemaal per jaar, in juni en november, handel in vee plaats. Het beplante deel van de markt, het huidige Guyotplein, was de plek om te flaneren. In 1829 werd op het plein een monument geplaatst ter ere van Guyot.

De ecologische kwaliteit van dit plein wordt voor een belangrijk deel bepaald door de lindebomen, die het omzomen. In deze inheemse bomen leven vele tientallen soorten insecten. De ruime boomkronen bieden veel kansen voor vogels. Daarnaast trekt de rijke nectarbloei een grote hoeveelheid vliegende insecten aan. De monumentale boom in het midden van het plein is een bonte esdoorn, geplant rond 1890.