Fiets/wandeltocht natuurgebied Appelbergen

Bij ten huize van Anjo Ruben bijeen verzameld als vertrekpunt, deelnemers 10 heren: Jan Kamstra, Anjo Ruben, Roelof Meijer, Peter Nienhuis, Jan Bos, Henk Kaauw, Arie Oosterhuis,

. . .  Henk Schothorst, Riekus Jansen en 6 dams zijn: Rita Schothorst, Corrie Meijer, Aaltje Sluyzer, Ada van Beusekom en Ria Kuitert. Gerrit Jager en Grietje Bouma sluiten aan bij paviljhoen Appelbergen.
Wij vertrokken om 09.45 uur richting Helpman door de binnen wegen richtingHaren en Glimmen langs de spoorlijn en over de spoorwegovergang naar Appelbergen fietsen de fietspad voormalige natuurbad ‘Appelbergen’ dat in jaren 70 is opgeheven. Aangekomen zij wij bij theehuis ‘paviljoen Appelbergen’, Gerrit Jager sloot erbij aan en Grietje Bouma erbij. Na het nuttigen onder genot koffie of cappucino sommigen met appelgebak gingen start met wandeltocht richting bomenkwekerij rondje gelopen staken wij over de natuurgebied Appelbergen, in het verleden was dit gebied militaire oefeningsgebied, ik (Peter) was toen jonge jongen die dagelijks langs fietsen dovenschool naar huis Zuidlaren had ik gezen op avond een verlichte tentjes waarin soldaten slapen.
Sindsdien voorbij gaan van koude oorlog is de militaire oefenterrein opgeheven, nu is Appelbergen natuurgebied. De Appelbergen ligt op Hondsrug. Dat is hoge zandrug loopt vanaf Emmen richting stad Groningen tot aan eind Wilgenlaan. Dat zie je hoogte verschil tussen Wilgenlaan en Noorderbegraafplaats. Wij wandelen door paadjes opvolgen paaltjes met gele koppen langs vennetjes en moerassen. Bomen staan in bijna volle bloei en planten, soms modderige paadjes, lopen wij langs houten bruggetjes over beekjes die stromen naar de vennetjes of moerasgebied. Er worden mooie foto’s gemaakt met voortdurende geklik van camera’s en ook mobieltjes. Onderweg aan de moeras ligt eebn oorlogmonument dat de slachtoffers van mie-staking 1943. Er zijn 34 slachtoffers gefusilleerd door de Duitse militairen, waarvan 15 personen. Zij liggen in moeras begraven, maar zij nooit gevonden en de anderen 19 slachtoffers zijn jaren later teruggevonden en elders begraven. Onlangs was 4 mei dodenherdenking een kransen en bloemen gelegd.
Verder doorgewandeld door de natuurgebied en staken over weg Hooge Heereweg smal strook bosgebied, maar wij zagen in bosgebied golfbanen waarin betonnen tegeltjes met kuiltjes. Later nagevraagd bij beheerder dat is voor soort ‘boerengolf’ klompjes met half grote bal, zoals boerengolf in de wei bij Aduard.
Aangekomen bij theehuis nog wat drinken en nakletsen gingen wij op eigen gelegenheid en volle tevredenheid weer huiswaarts. Wij hadden goed weer met zonnige perioden. Het was echter heerlijke wandeling door de natuurgebied Appelbergen, dat was een moeite waartd om prachtige gebied dat niet al te groot.

Kortom bedankt voor een tip en organiseren voor Jan Kamstra en ook door verslaggever Peter Nienhuis!