Excursie naar Knol’s Groninger koekfabriek

 Afgelopen woensdag 18 september jl kwamen 43 mensen belangstelling om te luisteren en kijken hoe het werkt bij de welbekendste Knol’s Groninger koekenfabriek

Bakkerij Knol’s Koek wordt herbouwd op zijn oude plek aan het Hoendiep in Groningen. Knol’s Koek is sinds 1958 op die locatie gevestigd. De bakkerij werd in november vorig jaar getroffen door brand. Alleen de voorgevel bleef overeind staan. Knol’s Koek is nu tijdelijk gehuisvest in de oude bakkerij Haafs in Haren. Het is nu duidelijk wanneer de bakkerij aan het Hoendiep wordt herbouwd. Deze gebouw anderhalfjaar geleden weer geopend.

Om tegen 2 uur gingen wij binnen de fabriek om laten zien hoe het werkt met koeken enz. Edwin Knol kan heel mooi verhaal vertellen. Hij vertelde over het verleden hoe het begon. Edwin Knol zijn opa en ook zijn vader dus 3 generaties bij Knol’s Groninger koeken. Zijn vader heeft 5 kinderen en hij is de jongste. In overleg met hem te denken of hij wel van zijn vader overnam. Maar zijn vader zei nee, beter politie of brandweer moet je maar doen. Maar Edwin zei nee ik wil overnemen met jou. Na lang te denken gaf vader hem toe. Dus Edwin gaat hem overnemen, maar eerst mavo en dan middenstandsdiploma halen. En zo gaat hij verder als hoofd van de koekenfabriek met 5 knechten. Elk morgen om 5 uur aan het werk met 1500 verschillende koeken per dag inleveren, dan om 1 uur weer naar huis en zo gaat maar door.
Het is echt moeite waard om te zien wat Edwin met pratijk doet. Bijv. koek goed knelen en dan verschillende noten, rozijnen, enz. met apart koeken. Dan zeg ik met verschillende koeken zoals notenkoek, rozijnenkoek, oudewijvenkoek, kandijkoek, chocoladekoek enz. Als je watertandje heb, kan je langs komen bij Knol’s Groninger koekenfabriek aan de Hoendiep. Daar heb je elk morgen vanaf 8 uur al warme koeken mmmmm lekker hoor! En zo ging tot ongeveer om half vier en liepen de mensen al bij de toonbank om koeken te kopen. Ik denk, dat Edwin heel blij mee is, met veel koeken verkocht. Ondanks gratis excursie moeten wij ook een kleine bijdrage voor de koeken kopen.