Eerste polikliniek in Nederland voor doven en slechthorenden

‘PoliDOSH’, de eerste polikliniek in Nederland voor doven en slechthorenden. Er waren 54 mensen aanwezig, geweldig toch! Dat is merkwaardig voor ons.

Afgelopen woensdag 8 april jl waren er veel mensen aanwezig om te lezen over informatie PoliDOSH in bovenzaal van het clubhuis. Ook 3 gasten zelf arts, wijkverpleegster en adviseur. Ze gaan aandacht doen voor doven en slechthorenden. Het begon in Boxtel, dus iets te ver van ons afstand als er nodig is. Ook vertelde de arts over medicijnen. Als je hebt, moet je eerst goed lezen. Ook moeilijk woorden dat wij niet begrijpen hebben. Je moet maar gewoon slikken. Maar is het vraag moet dat zo! Weet je zeker? Dan moet maar doen. Soms ook verkeerde medicijnen, dat wij geen verstand hebben. Dokter weet precies. Maar de arts wilt wat iets te doen voor doven en slechthorenden, ik bedoel ook aandacht Bijv. als je zelf niet begrijp, dan kan je mailen naar die arts over vreemde medicijnen. Dan kan hij antwoord, geven maar kan niet direct terugsturen. Voor toekomst wordt er uitgebreid in Nederland. Ook gingen ze een kleine rollenspel zie foto.
Ook heeft de arts gezegd, als iemand bijv 5 patienten afspraak maken dan kan hij komen biijv in clubhuis om uit te leggen. Maar niet 1 patient moet wel 5 of 6 bijv., want arts woont en werkt in Boxtel.
Verder kun je via website www.polidosh.nl of ook handig is dat patiënten afspraken kunnen maken via tekstberichten (06 -12 19 89 60) of e-mail (afspraak@polidosh.nl).
 

Zie onder tekst overgenomen van website , verder kan je rustig overal lezen.

Eerste polikliniek in Nederland voor doven en slechthorenden zaterdag 27 september 2014 ‘PoliDOSH’, de eerste polikliniek in Nederland voor doven en slechthorenden, presenteert zich vandaag op het landelijke evenement WereldDovenDag. Een belangrijke stap: uit onderzoek blijkt dat doven en slechthorenden zich in de ‘reguliere’ medische zorg vaak niet begrepen voelen, onder andere omdat er vaak geen tolk aanwezig is en veel artsen niet kunnen gebaren. Doven en slechthorenden missen hierdoor informatie en haken sneller af, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Reguliere zorg voldoet niet Doven en slechthorenden lopen een hoger gezondheidsrisico, dit heeft meerdere oorzaken. Onderzoek laat zien dat dove en slechthorende patiënten de communicatie met artsen en verpleegkundigen vaak lastig vinden. Ook gezondheidsvoorlichting is onvoldoende toegankelijk voor dove mensen. Artsen en verpleegkundigen weten vaak niet waarmee zij rekening moeten houden in het contact met de patiënt. Bovendien krijgen doven en slechthorenden tijdens spreekuren meestal geen ondersteuning van een tolk en is de beschikbare behandeltijd te kort. Hierdoor voelen patiënten zich niet begrepen en krijgen zij niet de juiste zorg. Doofvriendelijke polikliniek en medewerkers PoliDOSH is in alle opzichten ingericht voor dove en slechthorende patiënten en biedt aanvullende en toegankelijke gezondheidszorg en laagdrempelige voorlichting: bij de poli, gevestigd in Boxtel (Noord-Brabant) maar ook via de website http://www.polidosh.nl/. Er is altijd een tolk aanwezig en alle medewerkers hebben kennis van de dovencultuur en gebarentaal. Bovendien is de poli-ruimte doofvriendelijk: visuele informatie is toegankelijk en de balie en wachtruimte zijn van elkaar gescheiden, wat zorgt voor extra privacy wanneer mensen bij de balie gebarentaal gebruiken.
Meer lezen kan je via google: www.polidosh.nl