Column Dennis – februari 2012

Dennis is naar Boedapest geweest.. Daar heeft hij een vergadering gehad met alleen maar horenden. Hoe vond hij dat? Verder nog nieuwtjes vanuit het bestuur van EUDY!

Hallo,

Afgelopen 6 januari ben ik naar Boedapest in Hongarije geweest. Daar heb ik vergaderd met het voorbereidingsteam voor een studiesessie in maart, ook in Boedapest. De trainingssessie richt zich op scholieren met special needs, speciale behoeften en sociale inclusie. OBESSU heeft EUDY gevraagd om iemand te sturen die zitting kon nemen in het voorbereidingsteam.

Wat is het OBESSU? Dat is een organisatiebureau voor Europese scholierenverenigingen. Dat is dus een belangenorganistatie voor scholieren. Met mij zaten er nog vier andere personen, allemaal horend, in het team. Ik heb twee tolken meegenomen die alles voor mij ging vertalen. De Raad van Europa financiert het project.

Wat werd dat weekend allemaal besproken? Bijvoorbeeld wat sociale inclusie en speciale behoeften betekenen voor ons. Ik heb vooral gezien bij de horenden dat wanneer ze zelf geen handicap of beperking hebben, ze hierop een heel andere kijk hebben dan doven. Dit was vooral duidelijk bij bijvoorbeeld de vraag of sociale inclusie voor iedereen nodig is. Een doof persoon kan meer behoefte hebben om in de dovenwereld te blijven, les te krijgen op een dovenschool, mee te doen met een jongerenvereniging voor doven. Als je als dove geplaatst wordt binnen de horende wereld kan dat niet altijd prettig zijn, bijvoorbeeld omdat niet iedereen kan gebaren, iedereen minder visueel is. De andere teamleden hadden het zo nog niet bekeken!

Samen hebben we het programma voor de week samengesteld. ’s Avonds gingen we samen uit eten en hadden we het gezellig. Maar ik heb wel gemerkt dat een vergadering met doven anders is. Het maakt niet zoveel uit waar we vandaan komen, altijd kunnen we gezellig met elkaar kletsen. Dat weekend in Boedapest was dat niet het geval. De horenden kenden elkaar niet en het was moeilijk om een gesprek op de gang te houden. Dus ik sprak voornamelijk met de tolken.

Al met al was de vergadering met OBESSU anders dan ik ooit had ervaren, maar het was leerzaam om te vergaderen met horenden en te ontdekken wat voor dingen ze anders deden, en hoe het was met de tolken. Ik moest Nederlands gebaren, terwijl de tolken het vertaalden naar het Engels. Maar soms gebaar ik ook slordig, dan gebruik ik Engelse of Internationale gebaren, dan moesten de tolken er het beste van maken om een zo goed mogelijke vertaling neer te zetten. De tolken hoorden Engels en vertaalden dit naar de Nederlandse Gebarentaal. Dus het was echt nodig dat er twee tolken aanwezig waren! Ze wisselden elkaar af om de kwartier. Soms ging een tolk even weg om haar hoofd leeg te maken. Eigenlijk zou ik maar één tolk meenemen, de Raad van Europa wou maar één tolk betalen en van het UWV wist ik al dat ze nooit twee tolken zouden betalen. Dus ik heb via Menzis geregeld dat de tolken in het kader van vrijwilligerswerk mee konden.

Nu wat anders. EUDY heeft een nieuwe stagiaire! Ze heet Luba en komt uit Canada. Ze studeert aan de universiteit voor doven in Washington D.C., dus ze doet haar stage in Europa. Ze zal de komende tijd achterstallige papierwerk wegwerken en ze zal ook de zomerschool en jongerenseminar voorbereiden. Het bestuur is erg blij met haar komst, zo kunnen we achterstallig werk wegwerken.

Let ook op: onlangs hebben we op onze website meer informatie geplaatst over de jongerenkamp in Bosnië en Herzegovina. Kijk maar op www.eudy.info en dan linksbovenaan. Daar is het kamplogo te zien, daar kun je op klikken. Dan krijg je een website met meer informatie over de plaats, het programma, verschillende filmpjes, enz. Als je mee wilt, kan je je aanmelden bij de Jongerencommissie. Je moet nog even wachten tot ze de informatie rondmailen. De Jongerencommissie zal de aanmeldingen selecteren.

De volgende keer ga ik het hebben over de kampinspectie in Bosnië en Herzegovina. Hopelijk neem ik wat beeldmateriaal mee voor jullie!

Tot ziens!