Column Adri – juni 2011

Adri is op vakantie geweest naar Marbella in Spanje. Daar heeft ze veel mooie dingen gezien en ook lekker gegeten. Alleen jammer dat er een duur prijskaartje aan hing. Hoe dat kan? Bekijk de column maar!

Zoals altijd in de vorige jaren gingen Marc en ik in mei ook weer vroeg op vakantie naar een buitenland. Maar ik wil niet altijd naar Griekenland, want ik wil weer wat anders gaan. Mijn man begrijpt het heel goed, maar hij wil een vliegtuigvlucht nemen in Eelde, niet naar Schiphol. Want dat is vlakbij en gemakkelijk. Maar Eelde heeft een beperkt vluchtprogramma. Dus even uitpluizen naar welke buitenland wij nog niet geweest zijn. Even opsommen: wij zijn al naar Portugal, Corfu en nog wat geweest. Dat is Marbella geworden, in Zuid Spanje vlakbij Malaga. Wij besloten er naar toe te gaan.

De heenreis was boven onze verwachting zeer vlot en zelfs vervroegd verlopen. Nauwelijks zijn we in Malaga aangekomen of er stond al een taxi klaar voor ons. Dat hebben wij eerder nooit meegemaakt. Normaal gesproken stond de bus altijd klaar voor ons en de andere toeristen die ons en hen naar de verschillende hotelappartementen in verschillende locaties brachten. Dat nam enorm veel tijd in beslag. Nu niet meer. Voor het eerst waren wij om negen uur al in onze hotelappartement in Marbella voordat het donker werd. Dat kwam ons mooi uit zodat wij snel volgens tip van de Nederlandssprekende receptionist met een sterk en goed zichtbaar Spaans accent naar het leuke, gezellige en sfeervolleSpaanse wijnlokaal met een restaurantje om de hoek gingen, want wij wilden typisch Spaans eten.

Maar wij moesten wel uitkijken met het lichtelijk opdringerige aanbod van de vrolijke obers
Op een avond namen wij een kreeft argeloos en kregen wij allerheerlijkste kreeft. Na dit met veel smaak te hebben gegeten, kregen wij tot onze grote schrik een rekening met het bedrag van 95 euro voor de kreeft per kilo. Daarop relativeerden wij dat het dure etentje een mooie afsluiting was voor onze driedaagse autotocht. Dat mochten wij wel vieren.

Onze vroegere vriend die in Spanje heeft gewoond, vertelde ons dat niet gefileerde vis lekkerder was dan de gefileerde. De niet gefileerde vis had meer smaak. Op dat moment gaven wij hem gelijk.

Dus hebben wij de driedaagse autotocht gemaakt naar het beroemde en rode kasteel genaamd Alhambra. Dit was een toverachtig mooi kasteel met Arabische letters, gegraveerd aan de koepelachtige marmeren plafonden en Arabische mozaïek aan de wanden. Je bleef almaar lopen en kijken. De tuin van het kasteel lijkt wel een doolhof met o.a. heerlijk geurige rozen en kamperfoelie met heel lekkere geuren. Enorm veel foto’s gemaakt.
Op de tweede dag reden wij met Renault Megane naar het dorpje of “stadje” Ronda. Daar zag je de beroemde brug met een heel diepe bergkloof. Dat was erg mooi om te kijken maar wel eng omdat het erg diep is.

Op de derde dag reden wij naar Gibraltar en aan het eind van onze heenreis belandden wij ons in de kilometerslange rij. Dat betekende dat we erg lang moesten wachten.]Maar toen wij er over nadachten, begrepen wij al dat te maken had met een strenge paspoortencontrole in verband met de Afrikaanse vluchtelingen uit onrustige Afrika. Hoe lang zou dat duren? Later bleek dat mee te vallen. Daar heel veel toeristen net als wij voor een dag Gibraltar bezochten en (wij ook niet) dus geen grote koffers bij zich hadden, verliep deze controle vlot en snel en konden we zo komen in Gibraltar.
Gibraltar was voor ons een enorme omslag. Alles in het Engels, links verkeer (je moet goed opletten), Bobbies (Engelse politieagenten), Engelse winkels, Engelse sfeer die een beetje op Koningin Elisabeth stijl lijkt, enzovoort. Dat was echt een interessante en mooie autotocht voor ons.

Nu konden wij bijkomen om lekker te niksen en te slenteren langs de boulevard en te lopen naar het heel mooie en oude centrum. Dat centrum lijkt op een mengsel van Spaans en Portugees. Je zag overal tegels, heel mooi beschilderd met landschap, kasteel, stiervechterij met een toreador op de bankjes en aan de wanden van een kerk, kasteel en gebouw. Je zag overal smalle steegjes en heel mooie balkons met prachtige bloemen. Het was echt kiekjes geblazen!!! De fotorol was bijna vol.
Het was een heel mooie vakantie. Onze vakantie zat erop. Jammer!!! Wij hebben echt genoten van de Spaanse cultuur!!!