Column Adri – december 2011

Praatcolumn van Adri                               

Op 25,26 en 27 november was het een bijzonder themaweekend “Guyot”. Op 25 november 2011 washet de 258ste geboortedag van de oprichter en dominee Henri Daniël Guyot van het eerste doveninstituut in Groningen en dus ook in heel Nederland.

 Om hem te herdenken maakten wij moois van zoals foto- en filmvoorstellingen met oude films, dia’s, interviewgesprek in de 18-eeuwse tijd en de film in de toekomst voor Doven, stadswandelingen, kroegentocht en het stamppottendiner in de 18-eeuwse periode.

Vooraf moest er heel veel worden geregeld om alles goed op rolletjes te lopen. Op afgelopen vrijdagavond werden filmvoorstellingen uitgevoerd. De opkomst was tot onze plezier groot. Vooral de zwart-witfilm was echt leuk.
Op deze film speelde de tijd voor de tweede wereldoorlog af. Je zag op de film veel fietsen maar weinig auto’s. De klederdracht van de dove en horende personen was typisch 20-eeuws en vlak voor de wereldoorlog. Je zag hoe de les van de dovenonderwijzer aan de dove leerlingen werd gegeven. Heel ouderwets en zeer streng. Een dove leerling moest fungeren als een postbode en bracht de brief van de directeur naar de dovenonderwijzer in de klas. De dovenonderwijzer maakte de brief  open en las dit. En de leerlingen waren nieuwsgierig en lazen mee. Dat mocht niet. Op dit moment kregen zij een oorveeg van hem. Daar moesten wij, het publiek en de vrijwilligers om lachen. Wat een verschil met het tegenwoordige dovenonderwijs.
De Oudhollandse spelletjes en de WII-spelletjes die op diezelfde avond plaatsvonden, waren geen succes, want iedereen keek graag naar de oude films en foto’s.

Op zaterdagmiddag (en ook zondagmorgen) vond een stadswandeling langs de panden waarin het dovenonderwijs heeft gezeteld en de oprichter Guyot had gewoond aansluitend met quizvragen met Groningse prijzen. Dat was vreselijk leuk. Daarna namen wij deel aan het stamppottendiner dat in de tijd en vooral in de Groningse omgeving van Guyot werd gegeten. Het enige verschil was dat er vroeger meer vlees dan groente werd gegeten. Dat was erg lekker. Het Groningse beste gerecht was hete bliksem. Dat was een topper.
Daarna werd het mens-erger-je-niet spel gedaan tijdens het wachten op de kroegentocht die om half tien ’s avonds plaats vond. Daar heb ik niet aan meegedaan, want ik ben er veel te oud voor.
Maar het was echt een heel gezellig themaweekend “Guyot”!