Bloemenkrans, Guyotspelen en Guyotplein

Het was zeer geslaagde dag op wo 25 november 2015. Een bijzondere dag voor H.D. Guyot zijn geboortedag al 262 jaar geleden, en ook 225 jaar dovenonderwijs

Bloemiste Mariet Bokma

Afegelopen dinsdagmorgen had zij al bloemenkrans in orde maken in leeszaal van dovenclubhuis. Wij hebben ook al gefilmd. Binnenkort verschenen. Zij leerde voor opleiding bij bloemenveiling Eelde, ergens in Assen als stage en op school. Je ziet ook op film stukje door zelfgemaakte dove vrouw Mariet Bokma. Natuurlijk zijn we trots op door dove zeker. Dan weet ik zeker hoe trots van H.D. Guyot op jou is.


 

Simultaanwedstrijd

Heel vroeg kwamen de mensen van Leliesoos ook binnen, zeker benieuwd wat wij gaan doen.  De klokslag om 9.45 u opende Auke de simultaanwedstrijd met acht schakers (Wibo Kremer 0-1, Pieter vd Veen 0-1, Jacob Etten 0-1, Jan Bos 0-1, Hetty Betten 0-1, Homme de Boer 1-0, Frans Raghoebar 1-0 en Jopie Boerema 0-1) met grootmeester Henk Betten. Eerst van plan Rein Stokla als grootmeester, helaas heeft hij afgezegd vanwege kramp aan been. Daarna wijste ik aan Piiet Bouma. Maar hij wil rustig aandoen. Daarom Henk Betten gaat doen. Hij won met 6 – 2. Maar bij de laatste strijd tussen Hetty en Henk echt vurig spel, uiteindelijk won Henk als winnaar met 2-6. Zeker compliment voor Hetty. Ik had niet gedacht dat zij ook goed schaakte.
 

Guyotspelen

Er waren in 5 groepen: groep Vinkhuizen (2 min 35 sec), groep Selwerd (3 min 06 sec), groep Paddepoel (3 min 21 sec), groep binnenstad (2 min 24 sec) en groep buiten stad (2 min 31 sec). Iedere groep heeft 5 deelnemers. Dus eerste persoon met kruiwagen en pakte een sinterklaaspakje op te halen heen en terug, daarna tweede t/m vierde hetzelfde op. Bij de vijfde persoon met zak lopen ophalen en terug en dan tegelijk vijf groningse koeken happen. Betekent de laatste hap dan tijd stopt. Dan uitslag wie de snelste tijd is het winnaar uitgeroepen, is groep binnenstad ( Ingrid Etten, Grietje Bouma, Zwanie Buzeman, Arie Oostrhuis en Riekus Jansen). Dat was mooi om te zien.

Film gemaakt door Albert Kruijer zie boven

Guyotspelen

Tegen half een gingen wij lopen, fietsen of auto naar Guyotplein. Wat het weer zei al dat om half twee gaat regenenen. Tegen kwart over één kwam historicus Henk Betten aan het woord, daarna kwamen Meester met 2 kinderen voorschijn om iets leren hoe vroeger deed. En dan de comité dove ou-leerlingen Leonie en Remco met prachtig bloemenkrans sjouwen samen met de oudste vrouw van Groningen 89 jaar Rika Bijl meelopen naar het monument van H.D. Guyot. Na afloop gingen wij borrel drinken met hapjes. Niet in clubhuis maar openbaar op Guyotplein. Natuurlijk af en toe buitjes mag ik niets uit. Gelukkig geen drijfnat. En zo gingen wij weer terug naar Bruine Cafe van dovenclubhuis. Lekker napraten enz. De dag van H.D. Guyot zijn verjaardag is bijna om. Ik denk dat hij heel tevreden is met ons. Hij zei: ‘Dank u wel allemaal, dat jullie even langs komen’.

 

Foto’s gemaakt door Roelof Meijer