55plus: Dagtocht naar ‘IJsselhoeve’ en ‘Zutphen’

Afgelopen woensdag 18 mei jl naar restaurant IJsselhoeve bij Doesburg met koffie en heerlijk gebak. Daarna sprak de gastheer met 2 tolken erbij. Wat wij gaan doen, eerst gaan wij weer met de bus naar Steenderen bezoek bij ‘Boer Jos zoekt vrouw Dycke’ met gladiolenkwekerij. Toen wij bij hun aankwamen, verwelkomden Jos en Dycke ons van harte met hand geven en voorstellen. Daarna vertelden Jos en Dycke even voor wat wij met het werk over gladiolenkwekerij deden. Wel interessant om te vertellen over prive, tv, gladiolen met verschillende kleuren hoe het werkt. Ook onze gasten veel vragen en beantwoorden. Na afloop schrik ik even: de boeken zijn alles uitverkocht jajaja met handtekening van Jos en Dycke, natuurlijk kost de boek over JOS 15 euro en gratis zak bollen gladiolen. Want de bloemen bloeien nog niet hard. Binnenkort gaan de bloemen ook voor 4daags wandeltocht in Nijmegen uitdelen, zoals je altijd op TV gezien heb. Daarna namen wij hun afscheid als dank en wuifden hun ons vertrek met bus naar restaurant IJsselhove. Daar hebben wij heerlijk lunch gegeten. Dan intussen naar Zutphen (ongeveer anderhalf uur gewandeld) met prachtig oude huizen en kerken, smalle straten.

Heerlijk even wegwezen uit Groningen met prachtig , droog weer! Je kunt ‘diavoorstelling’ zelf kijken, dan hoef ik niet alles vertellen. De laatste woord van gastheer ‘IJsselhoeve’ vertelde dat hij voor ons eerste keer met dove gasten omgaan. Zo bewonderd met 2 doventolken erbij. Hij ook iets beetje gebaren geleerd van ons en tolken. Ik vertelde ook alles bedanken voor de gastvrijheid. Deze restaurant is anders dan de vorige dagtochten met lekker eten. Bijv. soep, groot schnitzel met aardappelen (gebakken, gewone of patat) en verschillende groenten. Daarna pudding of ijs met slagroom. Maar bij restaurant IJsselhoeve kun je bij lunch of buffet zelf kiezen. Je mag 4 of 5 keer eten als je wilt. Ook heerlijk Doesburgse mosterdsoep of kippensoep!

Tevreden gingen wij met geslaagde dagtocht naar huis, dank aan prima vriendelijke chauffeur Douwe. Ik heb hem genoemd als Bob Douwe bekende zanger pas op 11ste plaats van Songfesival. Hij lachte ….! Ook namens de commissie Leliesoos 55plus wil ik nogmaals bedanken aan Albert Kruijer, Roelof Meijer en 2 doventolken boer en zus vd Meulen! Natuurlijk ook dank aan subsidie ‘HD Guyot’!

Foto’s gemaakt door Klaske, Albert, Auke en Jan B

Geschiedenis over Zutphen    De Nederlandse stad Zutphen ontstond in de Romeinse tijd als Germaanse nederzetting op een rivierduinencomplex. De plaats is al meer dan 1700 jaar continu bewoond en is een van de oudste steden van Nederland. De naam Zutphen is ontstaan uit Zuid venne, een rivierduinencomplex tussen drassige weidegrond. De nederzetting bleef in de vroege Middeleeuwen op het huidige ‘s-Gravenhof bestaan in tegenstelling tot veel andere woonplaatsen in de Volksverhuizingentijd. Na de incorporatie van de IJsselstreek bij het Frankische rijk rond 800 werd Zutphen een grafelijk bestuurlijk centrum.

Als je meer wil weten over geschiedenis Zutphen, dan kan je zie regel onder aanklikken.

www.zutphen.nl/Bezoekers/Toerisme/Geschiedenis_van_Zutphen