2 nieuwe verslagen door Hannie Bloed uit Maarssen

Het gaat over route Westerbork (zondag 8 juli) en route Noordervelde (woensdag 18 juli) Leuk dat je even kleine verslagen gemaakt hebt, hartelijk dank!

zondag 8 juli 2012

Drenthe Bosroute

Start/finish: Westerbork Restaurant de Ar
Knooppunten: 90-97-78-66-56-74-51-54-58-03-05-15-11-52-55 (terug naar restaurant)
Afstand: 49 km
Plaatsnamen:  Orvelte – boswachterij Ellertsveld – Schoonloo – Boswachterij Grote Veld – Boswachterij Hooghalen – Zwiggelte

Vandaag werd de jaarlijkse fietstocht gehouden voor doven in Drenthe en Groningen, deze keer georganiseerd door de Stichting Welzijn Doven Drenthe. Opmerkelijk was dat een grote opkomst van 39 doven en een klein hondje in de fietsmand uit Drenthe en Groningen ondanks de aangekondigde 90% regendag aanwezig was. Het achter parkeerterrein van het restaurant in Westerbork was al vol, met auto’s en fietsdragers. Na welkomwoord en ontvangst met koffie en Drenthse kruidenkoek stapten we op de fiets. Een klein aantal fietste op een electrische fiets. Al snel begon het te regenen. Iedereen deed snel hun regenkleding aan, de ene moest zelf terug keren om zijn regenpak te halen. Wij allemaal gekleed met een regenpak, -jas, felblauwe – knalgele of doorzichtige poncho op de fiets, zijn moeilijk te herkennen.
In Orvelte liepen we een half uurtje rond in de plensregen. Weer op de fiets, als het hard regende, stil en geconcentreerd fietsend door het bos, langs akkerbouwgronden  tarwe, aardappels, mais. Ergens op een open veld stonden wij te lunchen, kennis te maken met mede-fietsers of een babbeltje te maken. Ondanks die natte troep bleven we lachen.

Later, ergens in de boswachterij Hooghalen in de buurt van Westerbork zag ik een grenssteen met de zwarte tekst ‘Dove Wander’ erop. Meteen stopte ik om een foto te maken, terwijl de groep heel erg hard weg fietste. Na enkele minuiten zag ik de groep niet meer, ik wist niet waar ze heen fietsen, welke kant ik op moet. Fietsend dwars door het bos en over heidevelden, zag ik een ANWB/paddestoel ‘Westerbork kamp’, meteen begreep ik dat ze ergens in het kamp van Westerbork moesten zijn, waarvoor zijn we immers in Westerbork. Ja na een heel stuk fietsen zag ik de groep in de verte zwaaien op het terrein van Kamp Westerbork. Een hele opluchting. Snel een sms sturen aan Ada en Auke met bericht dat ik er weer terecht was, want ze waren op zoek naar mij. (Ik zelf ben natuurlijk dom geweest geen mobiel bij mij te hebben. Ik heb inmiddels een nieuwe mobieltelefoon hi).
Natuurlijk is deze mooie fietstocht bij mooi weer het mooiste. Maar iedereen vond ondanks een erg natte dag toch een heel leuke fietsdag!!!

————-

woensdag 18 juli 2012

Noorderveldroute

Plaatsnamen: Steenbergen, Langelo (bij de ondergrondse opslag van aardgas), Norg, Wesrerveld, Boerelaan, Peize.
Start/finish: voor ons Roden – de rest Groningen
Knooppunten: 75 – 74 – 71 – 70 – 94 – 93 – 80 – 47 – 48 – 15 – 07 – 22 – 29 – 35 – richting Roden
Afstand: 46 km.

Om kwart over negen stapten wij op de fiets richting ontmoetingsplaats bij familie Kruyer in Roden. 5 min later arriveerde een groep fietsers uit Groningen. We werden van harte welkom koffie te drinken met een lekkere Indische cake. Roelof gaf een uitleg, de vaste gebaren voor stoppen, tegemoetkomende fietsers, enz. Daarna fietsten wij richting het oude bos van Havezate Mensinge, met een kronkelende beek. Hier en daar Saksische boerderijen omgebouwd tot statige landhuizen. Terwijl de zon volop scheen in het zuiden, miezerde het hier in het noorden.
Bij de gasopslag Langelo stonden we brood te eten tussen de dichte struiken als een schuilplaats. Ondanks de lichte regen werden we toch wel goed nat van, maar bleven lachen. Erg gezellige en vrolijke groep!

In Norg begon het weer op te klaren. Tussen de kruispunten 80 en 48 zaten we op het terras schuin tegenover de Romaanse kerk op de Brink zaten we een kopje koffie te drinken met een appel/cranberry gebak.
In de buurt van Boerelaan (kruispunt 22) was Roelof opgegroeid tussen de boerderijen en weilanden. In Peize, het noordelijkste puintje van Drenthe, in de Hopbel een gezellig kopje thee, lekkere borrel of glas wijn. Na afscheid viel de groep in tweeen uiteen, de ene rechtsaf richting Groningen en de andere links richting Roden met flinke stortbuien.

Deze mooie route heeft Roelof uitgezet met de knooppunten van 45 km (extra kms voor de ene groep van en terug naar Groningen). Een compliment voor Roelof! Graag tot de volgende keer!